Hirdetés

Bevezető

Valahol logikus, hogy a robotporszívó és a robotfűnyíró között nincs nagy ugrás technológiai értelemben. Persze egy kerti eszköznek jóval mostohább és változatosabb körülmények között kell működnie, de a navigáláshoz szükséges IT megoldások és a csatlakoztatott telefonos alkalmazás elég hasonló elvek mentén épül fel, vagyis a Dreame gondolt egyet és belevágott a fűbe a fejlesztésbe, az eredményt pedig a CES-en mutogatták nagy büszkén. Én meg ott ugráltam a standon, hogy ki szeretném próbálni, de a robotfűnyírók azért markánsan nem a porszívók árszintjén vannak, itt kertmérettől függően is több százezer forintról indul a sztori és tizenmillióknál van vége.


[+]

Most már lehet itthon kapni. Kábé 800 ezer forintot kérnek érte, ami jókora összeg, de egyáltalán nem kirívó a robotfűnyírók mezőnyében, noha amióta elkezdtem foglalkozni a jószággal végestelen-végig csak hasonló termékek hirdetését dobálja fel a közösségi mindenség, vagyis kapásból meg is ismerkedtem a kínálattal, ami onnan indul, hogy egy mindenféle kapcsolatot nélkülöző buta dömper közlekedik a kertben és valahol ott van vége, hogy kéne erre a néhány focipályára valami gép. Na, azok ott a tizenmilliós eszközök, emez viszont a kerti kategóriában leledzik, ami esetünkben maximum 2000 négyzetméternyi gyep karbantartására hivatott.


[+]

A robotfűnyírók korábbi eresztése általában huzalozós módszerrel működött, a gondos gazda szépen kifeszített zsinegeket (vagy a forgalmazó megcsinálja neki 50-100 ezer forintos egyszeri költséggel), amelyek a nyírandó területet határolták, ezen belül pedig több-kevesebb sikerrel leápolta a gyepet a masina. Ezen szerencsére nem csak a Dreame modellje lép túl, hanem lassacskán a teljes iparág is, noha a GPS pontossága nem teszi lehetővé a centiméteres szintű navigációt, de a porszívókból (és az autóiparból is) ismerős LiDAR, valamint a Bluetooth és a WiFi használata már feleslegessé teszi a huzalozást, a következő szint már a kamerás fűnyíró, de itt az A1 még nem tart (talán majd az A2). A gyártó hazai disztribútora adta kölcsön a gépet alapvetően egy hónapra, de sajnos nem vagyok fixen egy kert közelében, plusz az aszály is beütött, ami miatt nem hogy nem nőtt a fű, hanem kvázi el is tűnt, szóval némiképp hosszabbítottunk a tesztidőszakon, mert tényleg akartam látni, hogy mit csinál a gép akkor, ha hosszabb távon rá van bízva egy adag fű. Viszont egy csaknem egymilliós jószágot nem hagyok csak úgy ott a kertben napokig, nagyon félreeső a telek, nagyon megbízhatók a szomszédok, az elmúlt 10 évben nem volt lopás a faluban, kamera is van a házon, de mégsem a saját cuccommal játszom, a kerítés melletti belátásgátló babérmeggyek pedig nem nőttek meg (mert télen lezabálta a szarvas), szóval csak úgy tudtam tapasztalatot szerezni, ha magam is ott vagyok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.