Az Intel Arrow Lake-S dizájnjának közeledtével egyre több informácó derül ki a változásokról, amelyek egyrészt hasznosak, másrészt jó alapot adnak a különböző, szenzációhajhász cikkeknek. Az egyik ilyen híresztelés a rendszer maximális hőmérsékletével kapcsolatos, ugyanis a TJMax mutató az Arrow és a későbbi Panther Lake esetében elérheti a 105°C-t is, miközben a korábbi Alder és Raptor Lake 100°C-ban volt maximalizálva.

Hirdetés

Itt ugye logikus arra gondolni, hogy az új Intel CPU-k forróbbak lesznek, de a valóságban nem ennyire egyszerű a helyzet. Igazából nem lesz lényegi eltérés a jelenlegi dizájnokhoz viszonyítva a ténylegesen elért fizikai hőmérséklet tekintetében, csak a módosított szenzorrendszer miatt az új processzorok pontosabban mérnek majd. Valójában a gyakrolatban már a mostani Alder és Raptor Lake CPU-k is képesek elérni a 105°C-os hőmérsékletet, de a szoftveres mérések során ebből nem látunk semmit, mert az beépített szenzoros háttér, illetve az a rendszer, ami meghatározza a lapka legforróbb pontját nem annyira kifinomult, hogy a valóságot szoftveres szinten kimérje. Ezért laborkörülmények között az Intel megállapítja, hogy a gyakorlati hőmérséklet mennyiben tér el a processzorok által mért adatoktól, és úgy állítják be a TJMax paramétert, hogy az eltérést figyelembe veszik. Ez konkrétan azt jelenti, hogy egy szoftver relatíve alacsony hőmérsékletet mutat majd ki, de a gyakorlatban a lapka a közölt adatoknál forróbb, és ez jó, mert így van összerakva koncepció szintjén.

Az Arrow és Panther Lake esetében csak annyi változik, hogy a szenzoros háttér elég pontosan mér ahhoz, hogy a 105°C-os TJMax paraméter is beállítható legyen. Ez azért előnyös, mert így a szoftveres mérés közelebb kerül a gyakorlati hőmérsékletekhez, aminek hála a processzor órajelvezérlése kapcsán pontosabb döntéseket lehet hozni, így több teljesmény nyerhető ki. Persze 5°C-os eltéréseknél a különbségek nem jelentősek, de ez egy mérnöki probléma, így a cél az elméletben elérhető tempó optimális kisajtolása.

Az új dizájnoknál tehát valóban nagyobb hőmérsékleteket jelezhet vissza egy szoftver, de ettől még a processzor nem lesz feltétlenül forróbb az előző generációkhoz viszonyítva. Ezért is fontos észben tartani, hogy a szoftverek által kimért hőmérsékleti értékek sokszor csalókák, bár nyilván a rendszerek fejlődésével egyre közelebb kerülnek a valósághoz. Egyébként egy mai modern CPU a gyakorlatban, a legforróbb ponton eléri a 110°C-ot is, és ez anélkül megtörténhet, hogy bármelyik szoftver kimérné azt.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.