A PC-s kézikonzolok piaca igencsak népszerű lett az elmúlt időszakban, de a Valve Steam Deck kiemelkedik az alternatívák közül, amit leginkább a SteamOS harmadik kiadásának köszönhet. Ezzel árban, illetve a szegmenshez igazodó szoftverkörnyezetben nagyon erős versenyzőnek számít, így nem véletlen, hogy időnként felmerül a SteamOS más kézikonzolokra való telepíthetősége. Erre 2022-ben, a GPD WIN Max 2 Indiegogo kampánya során volt is utalás.

Hirdetés

A Valve a SteamOS 3.6.9 béta frissítésének leírásában megemlítette az ASUS ROG Ally gombok támogatását, és a The Verge ezen felbuzdulva megkérdezte a céget, hogy a fentieket tekintve mire is lehet majd számítani.

Lawrence Yang, a Valve tervezője megerősítette, hogy dolgoznak a harmadik féltől származó kézikonzolok támogatásán. Ez ugyanakkor egy folyamatban lévő munka, tehát még várni kell rá, de a SteamOS célja a terjedés, amihez az alternatív hardvereket is fel lehetne használni.

Persze, ha lesz is SteamOS a PC-s kézikonzolokra, akkor sem biztos, hogy az adott gyártó felkínálja majd, de annyit minimum el lehet majd érni, hogy a felhasználó igény esetén telepítse a Valve operációs rendszerét. Ezt valószínűleg a legtöbb PC-s kézikonzol gyártója nem is akadályozná meg, bár nyilván a terméktámogatásuk nem feltétlen terjedne ki rá. Hasonló a helyzet a Steam Decknél, amire szintén telepíthető Windows, de ez egyéni döntés a felhasználó részéről.

A SteamOS egyébként a Valve szerint még nem áll készen arra, hogy ideális alternatíva lehessen a többi PC-s kézikonzolra, de lassan azért halad a munka.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.