2022-ben, a nagy kijelzős eszközökre (táblagépek és könyvszerűen kinyitható telefonok) optimalizált Android 12L-ben mutatta be a Google, hogyan képzeli el a rendszer tálcáját. Ez a számítógépekéhez hasonlóan a képernyő alján mindig látható csík volt eddig, ami az Android 13 óta hosszú nyomásra elrejthető. Viszont kialakításából adódóan eddig igazán csak a kinyitott foldable telefonokhoz és táblagépekhez passzolt, az Android 15 ezen változtathat és elhozhatja a normál kijelzővel szerelt telefonokra is a tálcát, amit bármelyik képernyőn, akár megnyitott alkalmazások fölé is előhívhat a felhasználó.

Hirdetés

Lentebb a képen látható, hogy az Android 15 Beta 4-ben elérhető lesz az új, alulról előhozható tálca az iPadOS-éhez hasonló dokk formájában és az Android 12L-ben bemutatott, klasszikusabb megjelenésű változat is. Újdonság viszont, hogy a Google optimalizálja a kisebb kijelzős eszközökre is a tálcát, erre az Android Authority bukkant rá.

Az új és a régi stílusú Taskbar is elérhető az Android 15 Beta 4-benAz új és a régi stílusú Taskbar is elérhető az Android 15 Beta 4-ben Az új és a régi stílusú Taskbar is elérhető az Android 15 Beta 4-ben (forrás: Android Authority) [+]

Ahogy a videóban is látható, alulról lehet előhozni a tálcát, melyen négy alkalmazásikonnak és egy keresőnek van hely. Fixálható a tálca a készülék kijelzőjének alján, az alkalmazásokat pedig az ikonra nyomva vagy az ikont a kijelző valamelyik részére húzva lehet megnyitni. A videó alapján a tálcán a négy alkalmazás fix. Kérdés, hogy a Google mikor fogja leszállítani az egyelőre béta állapotban lévő tálcát, az Android 15 megjelenésével együtt vagy egy későbbi frissítésben.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy hasonló funkciókat a gyártók saját megoldásokkal már implementáltak az Android rendszerbe például az oldalról behúzható gyorsmenükkel, ahonnan a Google most látható megoldásához hasonlóan lehet megnyitni alkalmazásokat.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.