Közel 40 éve, 1986-ban alapították a tajvani Micro-Star Internationalt, melyet ma már inkább a rövidített MSI néven ismernek mindenhol a világon. Ezen idő alatt egyike lett azon óriásoknak, akikre először gondolunk, ha alaplapot, videokártyát vagy notebookot szeretnénk vásárolni. A cég eredetileg számítógép-alkatrészek  gyártására szakosodott, a notebookok csak később, pont húsz évvel ezelőtt jelentek meg kínálatukban.

MSI M510C
MSI M510C [+]

Az első termékük ezen a területen az M510C névre hallgatott, specifikációit olvasva a nosztalgia szorítja össze torkunkat: Intel Centrino platform, Pentium M processzor, akár 2 GB RAM, ATI Mobility Radeon 9700, a csúcsmodellben 120 GB-os HDD, optikai meghajtó és egy 15”-es SXGA+ kijelző kereste a vásárlók kegyeit. Akkoriban ez egy átlagosnál erősebb, komolyabb munkára is bevethető notebook volt, ami mutatta, hogy a gyártó nem csak egy akart lenni ezen a piacon, hanem szerette volna megérteni az ügyfelek pontos igényeit.

Ez persze nem sikerült mindig – mint az üzletágat vezető alelnök, Eric Kuo is elmesélte, 2009-ben például úgy látták, hogy a jövő elsősorban a nagyon jól hordozható és nagyon könnyű notebookoké. Ezért készítették el az X340-et, melyet ezen sorok írója is használt egy ideig: ez 2009-ben 13”-es kijelzővel, 1,3 kg-os tömeggel és 20 mm-es vastagsággal rendelkezett. Az utóbbi értéket leszámítva ma sem hangoznak rosszul ezek a számok, és igazából ez az akkor rekordnak számító érték sem az MSI tudásának határai miatt nem lett kevesebb, hanem az akkor még kötelező D-Sub kimenet okán.

MSI X340
MSI X340 [+]

Bármennyire is jól sikerült azonban az X340, a felhasználók nem egészen erre vágytak, a nagy átlag az extrém hordozhatóságot a táblagépektől és okostelefonoktól kapta meg, így az MSI-nek is át kellett gondolnia stratégiáját – ami jól sikerült, mert ez a váltás alapozta meg a mostanáig kitartó sikert. Nincs másról szó, mint a gamerek fókuszba helyezéséről, mely az MSI munkatársainak játékos rendezvényeken való részvételének köszönhető.

Akkoriban tombolt a LAN-parti láz és a World of Warcraft, viszont ezekre a legtöbben kénytelenek voltak komplett asztali PC-ket cipelni, mert a notebookok nem igazán kínáltak megfelelő teljesítményt. Ezt látva döntöttek úgy az MSI-nél, hogy erre a piacra fognak fókuszálni, ráadásul nem is az alsó kategóriára, hanem elsősorban a felsőre, a csúcssebességet kínáló, nagyteljesítményű DTR (Desktop Replacement) változatokra. Az ötlet bevált, 2015-re az MSI piacvezetővé vált ezen a területen, melyre azóta is óriási hangsúlyt fektetnek.

MSI GT80
MSI GT80 [+]

Bár leírva ez jól hangzik, az irányváltás nem volt egyszerű. A ma már az MSI notebookos részlegének délkelet-európai üzletágát vezető Jeff Hung úgy emlékszik vissza, hogy jelentős kihívás volt már csak az is, hogy az alkalmazottakat meggyőzzék ennek szükségességéről. Képzéseket tartottak, hogy megértsék a játékosok igényeit, a közösségi média trendjeit, játékosokkal beszélgettek, és így tovább.

Jeff Hung, az MSI notebook-üzletágának délkelet-európai részlegéért felelős vezetője
Jeff Hung, az MSI notebook üzletágának délkelet-európai részlegéért felelős vezetője [+]

Mindennek egyik szó szerint is kézzelfogható eredménye például a Titan széria, mely minden reinkarnációjában a legerősebb, legkomolyabb játékosoknak szánt noteszgépeket tartalmazza. A 2015-ös GT80 egy igazi legenda volt, mely addig teljesen szokatlan megoldásokat vonultatott fel. Egyik ilyen a notebookok között elsőként használt mechanikus billentyűzet, mely alatt két darab, SLI-be kötött GeForce GTX 980M grafikus kártya (mégpedig a cserélhetőséget, fejlesztést lehetővé tévő MXM modulok formájában), RAID-be kötött M.2 SSD-k és gigantikus hűtés terpeszkedett.

De gondolt az MSI azokra is, akik nem akarták a 18,4 hüvelykes GT80 Titánt cipelni: a 13,3”-es, remekül hordozható GS30 Shadow mellé készítettek egy Gaming Dock nevű kiegészítőt, gyakorlatilag a mai eGPU-k elődjét: ebben 450 wattos tápegység, egy kétslotos VGA fogadására képes hely, két hangszóró, Gigabit Ethernet és még egy 3,5”-es HDD fiók is volt.

MSI VR One
MSI VR One [+]

Bár szorosan véve nem notebook, de mégis ehhez az üzletághoz tartozik a VR One is, mely hozzájárult egy viszonylag rövid ideig élt termékkategória, a hordozható VR PC megszületéséhez is, hiszen az első ilyen „hátizsák-PC-ként” jelent meg 2016-ban, az akkor felfutó VR szemüvegek mobil kiszolgálójaként.

Persze az MSI elég nagy cég ahhoz, hogy ne csak a gamer piacon vetesse észre magát, hanem a vele rokon, multimédiás, kreatív notebookok területén is. Figyelembe véve, hogy a két termékkategória mennyire hasonló mérnöki problémákat vet fel, nem csoda, hogy ezen a területen is sok érdekes termék születetett a tajvani cégnél. A 2018-ban debütált P65 Creator még egy gamer notebook „átmatricázása” volt, a fél évvel később megjelent PS63 Modernhez viszont már alaposan hozzányúltak, majd érkezett 2020-ban a Creator 17, az első notebookba szerelt Mini LED kijelzővel, mely DisplayHDR 1000 tanúsítványt, 1000 nites fénysűrűséget és 17”-es méretben is 240 zónás háttérvilágítást hozott.

MSI PS63 Modern
MSI PS63 Modern [+]

A játékra vagy profi munkára tervezett gépek mellett az MSI-től a különlegességek sem álltak messze sosem. Említettük már a VR One-t, vagy ott van a 2007-ben megjelent GX600, mely a világon először kínált ilyen hordozható formában tuningolhatóságot. Ezeken felül többször is piacra léptek valamilyen neves dizájner vagy autós márkával közösen tervezett noteszgéppel is: 2007-ben például a Swarovski kristályokkal kirakott M677 Crystal Collection várta a pénztárcájukat szélesre táró vásárlókat, 2023-ban pedig a Mercedes-AMG Motorsporttal álltak össze a Stealth 16 Mercedes-AMD Motorsport A13V kedvéért.

A sok munka meg is hozta gyümölcsét, hiszen négy éven keresztül folyamatosan birtokolták a PCMag olvasói által kiosztott „Legjobb laptopmárka” címet, és itt nem is szeretnének megállni, inkább folyamatosan fejlesztik a gamer gépek mellett a bemutatása óta egyre bővülő Creator szériát, továbbá az üzleti Prestige és Modern családot

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.