Hirdetés

Bevezető

A Granite Ridge kódnevű processzorok érkezésének hivatalos bejelentése az idei Computexen történt, a nyitóelődást tartó Lisa Su leplezte le az asztali piacra szánt új platformot. Első körben négy CPU érkezik a boltokba, valamennyi az X széria tagjaként.


[+]

A négyesfogatból először a középkategória tetejére szánt Ryzen 5 9600X és Ryzen 7 9700X juthat el a vásárlókhoz, a csúcskategóriás Ryzen 9 szériára még egy hetet várnunk kell. A kilencedik generációs Ryzenek fő újdonságát a Zen 5 magok jelentik, melyek ugyan most sem hoznak bődületes, forradalmi újdonságokat, de azért ráncfelvarrásnál többnek lehet nevezni.

A velük kapcsolatos újdonságokról, illetve általánosságban a Granite Ridge-ről már írtunk egy mélyebb elemzést, így az ottani információkat nem ismételjük meg részletesen, helyette inkább tesztalanyainkra koncentrálunk, melyek az AM5 foglalatba illeszkednek, és gyakorlatilag minden ma elérhető, erre épülő alaplapban használhatók, feltéve persze, ha a gyártó elkészíti hozzá a megfelelő BIOS-t. Ez persze a nagy márkáknál gyakorlatilag biztosra vehető, így a Granite Ridge-re váltóknak elég egy processzorvásárlásban gondolkodni, nem szükséges rögtön alaplapot vagy esetleg RAM-ot is beszerezni.


[+]

A két friss CPU közül a kisebbik a hat magos, 5,4 GHz-es Turbo- és 3,9 GHz-es alap órajellel rendelkező Ryzen 5 9600X, mely SMT-vel 12 szálas feldolgozást kínál és 279 dolláros ajánlott áron nyit. Ez valamivel kevesebb annál, amivel a Ryzen 5 7600X indult (299 dollár), és körülbelül annyi, amennyiért jelenleg egy Ryzen 7 7700X megvásárolható egy amerikai online áruházban. Ez utóbbi CPU idehaza 115-125 000 forintba kerül most, remélhetőleg a 9600X is nagyjából ezen a szinten nyit majd. A kék csapatból a Core i5-14600K az, ami 299 dollár körül mozog a legfrissebb generációból, ez itthon 125 000 forintért kapható.


[+]

A nagyobbik CPU a nyolcmagos, tehát teljes chipletet használó Ryzen 7 9700X, melynél az alapórajel kicsit alacsonyabb (3,8 GHz), a Turbo viszont magasabb (5,5 GHz). Az SMT itt is aktív, tehát 16 szálon dolgozhat egyszerre a processzor, ennek ára pedig 359 dollár – nem túl meglepő módon a Ryzen 9 7900X (kb. 160 000 forint), illetve a Core i7-14700KF (kb. 160 000 forint) az, ami nagyjából megfelel ennek. Az utóbbi ugye nem tartalmaz grafikus magot, de megkockáztatjuk, hogy a K szériás CPU-k vásárlóinak nagy többségét ez nem fogja zavarni. Természetesen a helyzet hamarosan változhat, hiszen ha minden jól megy, akkor októberben érkezik a 15. generációs Intel platform, az Arrow Lake, de addig minden szempontból az AMD-nél a (generációs) előny.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.