Az elmúlt hetekben kezdték el pletykálni egy új, mobil GeForce RTX 3050 érkezését, amely a jelenlegi GA107-es GPU helyett már AD106-os lapkát kapna. Ezzel az Ampere architektúrát Ada Lovelace váltaná fel, de nem tűnt logikusnak ez a lépés, mivel a célzott piacra meglehetősen drága lenne egy ilyen fejlesztést kiadni. Az NVIDIA azonban elismerte a váltást a NotebookCheck számára, sőt, azt is elárulták, hogy az új mobil VGA GeForce RTX 3050 A néven jön.

Hirdetés

A friss GeForce RTX modell ismert specifikációit az alábbi táblázat részletezi:

NVIDIA GeForce RTX új mobil modul
(Ada Lovelace architektúrával)
Típus3050 A
GPU kódneveAD106
ArchitektúraAda Lovelace
CUDA magok száma1792
Memória típusaGDDR6
Memóriabusz64 bit
VRAM kapacitása4 GB
TGP fogyasztási tartomány35-50 W
PCI Express csatolóx16-os PCI Express 4.0

Igazából nagyon nagy haszna ennek a fejlesztésnek nincs, mivel a 64 bites memóriabusz jelentősen visszafogja majd a teljesítményét, akár még a combosabb IGP-k ellen is kevés lehet majd. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy ilyen formában túl lehet adni a kevésbé jól sikerült AD106-os lapkákon, miközben alapvetően olyan piac van megcélozva a specifikációkkal, ahova amúgy sem éri meg új dedikált GPU-t készíteni a mára igencsak gyorssá vált IGP-k következtében.

A GeForce RTX 3050 A tehát nem fogja így letarolni a piacot, de pár notebookba így eladhatók lesznek a megmaradt, máshova nem hasznosítható AD106-os lapkák.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.