A gyártók egyre több olyan programot adnak ki vagy támogatnak, amelyek különböző AI feladatot oldanak meg lokális szinten. Az NVIDIA például az év elején jelentette be lokális AI chatprogramját, ami Chat with RTX néven tölthető le, amire az AMD későbbaz LM Studio alkalmazás Radeon GPU-ra való optimalizálásával reagált, majd nemrég az Intel mutatta be saját, AI Playground nevű mindenesét.

Azúttal az AMD hozott egy új, TensorStack által fejlesztett, AI-ra szabott alkalmazást, amely az Amuse 2.0 nevet viseli, és AI képgenerálásra, felskálázásra, illetve videogenerálásra van kigyúrva. A program Stable Diffusion modelleket támogat, Control Net és Feature Extractor képességek mellett, miközben a processzoron való futtatáson túl elérhető a GPU-s gyorsítás is, a DirectML API-n keresztül. Papíron bármelyik DirectML implementáció megteszi, megfelelő mennyiségű VRAM elérése esetén, de az Amuse 2.0 AMD hardverekre van szabva, így ezek az ajánlottak.

[+]

Van egy funkciók, ami kötelezően XDNA NPU-t igényel, ez pedig az XDNA Super Resolution. Segítségével 512×512 pixeles képek helyet 1024×1024 pixelesek lesznek generálva. Opcionálisan ugyanakkor van alternatív AI felskálázásra is lehetőség, ami nem olyan gyors és hatékony, de speciális hardver nélkül is működik.

Az AMD szerint a legjobb élményhez Ryzen AI 300 vagy Ryzen 8040 SoC APU-kat, illetve Radeon RX 7000 sorozatú GPU-t érdemes használni, de más hardverekkel is üzemképes a rendszer, az alapvető igény igazából a DirectML támogatásában kimerül.

Az Amuse 2.0.0 béta verziója az alábbi weboldalról tölthető le.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.