Az Intel az előző héten jelentette be, hogy hivatalosan is beazonosították az egyes CPU-ik stabilitási gondját, így augusztus közepén érkezik is egy javítás, amit az alaplapgyártók új BIOS-ok formájában fognak biztosítani.

Az ügy kapcsán azonban felmerült a kérdés, hogy mi van azokkal a processzorokkal, amelyek esetében a degradáció már olyan jelentőssé vált, hogy masszívan csökkentette a processzor élettartamát? A hiba leírása alapján ezt a folyamatot nem lehet visszacsinálni, tehát akinél már hibázik az adott hardver, annak mindenképpen garanciális cseréhez kell folyamodnia. Az Intel javítása csak a további degradációt előzi meg, vagyis a még eléggé jó állapotban lévő CPU-k inkább a normál ütemhez közelítve fognak elhasználódni, ami egészen kellemes szokott lenni, tekintve a szilícium 15-20 éves élettartamát.

A The Verge azonban rákérdezett az Intelnél, hogy a probléma jellegét tekintve terveznek-e valamiféle megoldást a hiba jellegéből adódóan gyorsan degradálódó processzoroknál? Esetleg szüneteltetik-e az eladásokat? Netán növelik-e a garancia hosszát?

A válasz alapján az Intel nem tervezi az eladások szüneteltesét, ahogy visszahívás sem lesz. Ugyanakkor arra a kérdésre még nincs egyértelmű válasz, hogy növelik-e a garancia időtartamát.

A vállalatnak meggyőződése, hogy az érkező javítás után nem kell aggódni a degradáció miatt, így ha valakinek még stabil maradt a processzora, akkor azon a szinten működhet tovább. Az Intel egyébként elismerte, hogy a probléma elviekben minden olyan 13. és 14. generációs processzort érint, amelynek a TDP-kerete nagyobb 65 wattnál, de ez nem jelenti azt, hogy az összes elméletben érintett CPU instabillá válhatott mára a degradációtól.

A lényeg igazából az, hogy a szóban forgó CPU-kat birtokló felhasználóknak le kell ellenőrizniük, hogy stabil-e még a rendszer. Erre – még az Intel szerint is – egy nagyon vicces módszer tűnik a legalkalmasabbnak: el kell kezdeni grafikus meghajtót telepíteni és törölni egymás után 10-20-szor. Ha ezt abszolválja a gép, akkor igazából jó esély van rá, hogy a degradáció szintje még nem annyira kritikus, hogy az instabilitást okozzon. Maga a módszer nem tökéletes, de egyelőre nincs jobb alternatíva. Ha a meghajtó valamiért nem települt az egyik alkalommal, akkor gyanakodni kell arra, hogy már sérült annyira a hardver, hogy azt szoftveresen nem lehet helyrehozni. Ilyen esetben a garanciális ügyintézés segít, amelynek keretében az érintettek cserélik a CPU-t.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.