Legelőször tavasszal írtunk arról, hogy az alaplapok okozhatják az újabb és gyorsabb Intel CPU-k instabilitását, amit a Santa Clara-i óriáscég nemrég el is ismert, azóta pedig érkezett is egy hivatalos válasz, amely kifejtette, hogy ténylegesen milyen megoldásra számíthatnak a felhasználók.

Az Intel most kiadott egy hivatalos közleményt, amelyben bejelentették, hogy beazonosították a probléma forrását. A vizsgálatok szerint a magas működési feszültség okozza az instabilitást a 13. és 14. generációs asztali Intel processzorok esetében, amely abból ered, hogy a jelenlegi mikrokód helytelen feszültségkéréseket generál a CPU számára, így nem feltétlenül optimális feszültség kerül beállításra.

Hirdetés

A fentiek alapvetően magyarázzák azt, hogy miért stabil egy adott CPU az elején, és miért válik instabillá bizonyos ideig történő használat után. Maga az időnként beállított feszültség túl magas lehet, ami degradálja a processzort, így annak csökken a tűrőképessége, instabilitásba lökve az alapértelmezett paraméterezés melletti működést is.

Az Intel a problémára egy új mikrokódot kínál majd várhatóan augusztus közepe felé, amit az alaplapgyártók majd kötelezően szállítani fognak. Ez gyakorlatilag kezeli a fenti gondot, megakadályozva azt, hogy az adott processzor annyira magas feszültséget kapjon, ami végeredményben gyorsan degradálhatná a hardvert.

Az Intel kiemelte azt is, hogy folyamatosan ellenőrzik majd 13. és 14. generációs asztali processzoraikkal kapcsolatos instabilitási eseteket, hogy azok általánosan kezelve legyenek.

Információink szerint a korábbi megoldások sem lesznek visszavonva, az alaplapgyártóknak kötelező marad a maximális stabilitást biztosító Intel Default Settings módot biztosítani, sőt, új tényezőként még az XMP memóriaprofilok beállítása előtt is valahogyan figyelmeztetniük kell majd a felhasználót, hogy ez a paraméter is tuningnak számít, így a stabilitásra nincs garancia.

A processzorgyártó végezetül arra kéri az ügyfeleit, hogy ha a későbbiekben is instabilitási problémákat tapasztalnak a 13. vagy 14. generációs asztali CPU-ikkal, akkor segítségért forduljanak a cég ügyfélszolgálatához.

A szóban forgó mikrokódot egyébként minden partnernek kötelező biztosítani az összes kiadott alaplaphoz és rendszerhez, lehetőség szerint pedig értesíteni kell az ügyfeleket arról, hogy frissítsék a BIOS-t. Erre azért lehet szükség, mert az Intel leírása alapján az alapértelmezett feszültségbeállítás gyári szinten hibásan működik, vagyis idővel minden 13. és 14. generációs Intel processzor instabillá vállhat, ha ezt a problémát az ügyfelek nem orvosolják a BIOS cseréjével. Ha egy termék a nem megfelelő üzemfeszültségek miatt már erőteljesen degradálódott, akkor azon csak a garanciális csere segíthet. Hosszabb távon tehát minél hamarabb felkerül az új BIOS az érintett rendszerekre, annál valószínűbb az adott processzor élettartamának masszív növelése.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.