Bevezető, külső

Bár nem a 2023 májusában megjelent ROG Ally volt az első windowsows kézikonzol, mégis ennek tulajdonítható ennek a termékkategóriának az újbóli felpezsdülése, hiszen az azóta eltelt bő egy év alatt sok más gyártó is szerencsét próbált ezen a piacon. Mindezt az ASUS sem nézhette tétlenül, így az első próbálkozásra érkezett kritikákat figyelembe véve készítette el az Ally frissített, X-szel jelölt változatát. Szándékosan nem nevezzük a ROG Ally X-et második verziónak, és az ASUS sem teszi ezt: a módosítások túlnyomó részen finomság, mely a használhatóságot, a felhasználói élményt növeli, generációs változások nem történtek sehol.

Hirdetés

Külső

Tesztünk alapjaként a tavalyi ROG Ally bemutatót használjuk, így nem megyünk végig újra részletesen a teljes felépítésen. A kézikonzol alakja nem sokat változott, az ASUS némileg csiszolt az ergonómián (például a hátsó gombokat kisebbre vette, így kevésbé valószínű, hogy véletlenül lenyomjuk őket), a fehér színt pedig a koszolódásra kevésbé hajlamos feketére cserélte. A gombok ugyanott vannak, és érzésre nincs különbség sem a D-Pad, sem a joystickek használatában, bár az előbbi immár nyolcirányú. A gombok alatti kapcsolók taktilitása jobb lett, a joyokat pedig immár 2 millió helyett 5 millió ciklusra hitelesítették, és a visszatérítés is határozottabb.


[+]

A markolatok vastagabbak, alakjuk is jobb, de az igazat megvallva, ha nem közvetlenül egymás után fogjuk meg a két készüléket, ez nem nagyon fog feltűnni. Ami jó hír, hogy az sem fog feltűnni, hogy az idei modell 70 grammal, tehát körülbelül 10 százalékkal nehezebb is, tömege így 678 gramm. Ez még mindig nem vészes, nem gond a kézben tartás, és ennyit igazán megér a duplázott, 80 Wh-ra emelt akkumulátorkapacitás.


[+]

Fontosabb változásokra bukkanhatunk viszont a készülék felső élén, ahol a csatlakozókat találjuk: a korábbi 1 db Type-C és 1 db XG Mobile konnektort két darab Type-C váltotta fel, ami univerzálisabb megoldás. Ráadásul az egyik Type-C USB4-es, tehát 40 Gbps sávszélességet kínál, az USB-PD töltésnél pedig 100 watt a maximum. Legalábbis elméletben, a mellékelt töltő ugyanis továbbra is csak 65 wattos.


[+]

Jó hír, hogy az új ROG Ally X ugyanolyan könnyen nyitható, mint elődje, és belül rögtön találkozhatunk is az egyik fontos fejlesztéssel: a háttértárat egy 2280-as méretű SSD adja, melyet így egyszerűbben, olcsóbban tudunk bővíteni. A hűtőrendszer is módosult, több a lapát a ventilátorokon, hatékonyabb a lég- és hőszállítás (az ASUS állítása szerint akár 6 Celsius-fokkal is hűvösebb lehet a kijelző egy komolyabb játékmenet során), és így a zajszint is csökkenthető.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.