A JEDEC az AI térnyerésére reflektálva már dolgozik az új igényekhez tervezett, szerverpiacra és kliensekbe szánt memóriák szabványosításán. Az utóbbi területre a JESD318 CAMM2 továbbfejlesztése érkezik, ami CAMM formátumhoz biztosítja a legalább 14,4 GT/s-os tempóra képes LPDDR6 szabványú memória lehetőségét. A tervek szerint egy ilyen modul 24 bites alcsatornákkal és 48 bites csatornákkal fog dolgozni.

Hirdetés

A szerverpiacra az MRDIMM szabványos, nagy sebességre képes verziója készül, amely DDR5 memóriákat használ, az effektív sebesség pedig 8,8 GT/s lesz.

Maga az MRDIMM egyébként nem igazán újdonság, több gyártó is prezentálta már a prototípusát, esetenként MCR DIMM néven, és a lényege annyi, hogy a memóriamodul két ranket használ úgy, hogy a modulra épített adatpuffer ezeket szimultán kezeli. Ez annyit jelent, hogy az adatpuffer felé a két rank ciklusonként 64 bájtnyi adatot továbbít, vagyis összesen 128 bájtot. Ez a művelet a processzor oldalán láthatatlan, mivel az elérés lényegében az extra adatpuffert célozza, amely az éppen fontos adatokat tárolja, és igény szerint ciklusonként 64 bájttal továbbítja a processzor felé.

Az MRDIMM-re való átállást megkönnyítendő a JEDEC a meglévő LRDIMM ökoszisztémát használja fel, és lényegében úgy lesz megnövelve a szerverbe szánt memóriamodulok kapacitása és sebessége, hogy DRAM lapkák tokozását módosítani kellene. Ezzel a gyártók ugyanazokat a memórialapkákat felhasználhatják a meglévő modulokhoz, illetve az újakhoz is.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.