A tegnapi napon írtunk arról, hogy az Alderon Games célkeresztjébe került az Intel a 13. és 14. generációs CPU-ik instabilitása miatt, és nemrég az Epic Games is jelezte, hogy nincs minden rendben, amit a Fortnite című játék kapcsán befutó, szokatlanul sok hibajelentésre alapoznak.

Hirdetés

Az Epic Games természetesen a szokásos megoldási javaslattal állt elő, vagyis lényegében a BIOS frissítésével, illetve az alapértelmezett beállítások lekérésével. Van azonban egy gond a cég leírásával, ugyanis megjegyzik azt is, hogy az úgynevezett SVID Behavior paraméter „Intel Fail Safe” legyen.

A probléma ott van, hogy az SVID Behavior nem minden alaplapon állítható, de ami nagyobb baj, hogy egyáltalán nem biztonságos az Intel Fail Safe paraméter. Bár kétségtelen tény, hogy a beállítás nagymértékben javítja a processzor stabilitását, de csak azért, mert az AC load-line-t maximalizálja, vagyis effektíve túlfeszültséget ad a CPU-nak. Ezzel önmagában nincs gond, a paraméter célja ugyanis az, hogy az adott rendszer esetében a hibakeresést optimalizálja, így bizonyos időszakokra érdemes lehet aktiválni. Viszont állandóan nagyon nem ajánlott használni, mert a beállítás által adott üzemfeszültség meghaladja az Intel által ajánlott maximumot, ami hosszabb távon a processzor degradálásával jár.

Az Epic Games számára persze logikusnak tűnik, hogy azt kérik az ügyfeleiktől: ha lehet, akkor aktiválják az Intel Fail Safe paramétert. Ezzel valóban stabilizálható számos rendszer, de olyan nagy üzemfeszültséget kap majdnem állandó jelleggel a CPU, amire nem igazán van hitelesítve, és később ebből bajok lehetnek. Nem beszélve arról, hogy a nagyobb feszültség által nagyobb hő keletkezik, ami gyorsabban eredményezi majd az órajel visszavételét, azaz a teljesítmény visszaesését.

Ezt leszámítva egyébként az Epic Games leírása korrekt, lényegében felhívja a figyelmet a beállítások optimalizálására, ami esetlegesen stabilizálhatja az érintett PC-ket.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.