Majdnem egy éve van nálam Fold5, egy Fold3 helyett érkezett, ami sajnos nem bírta jól a megfeszített munkát és a mostoha körülményeket. Igen, ott a zsanér és a kijelző is megsínylette, hogy zsindelyt raktam a tetőn a zsebemben a telefonnal, pedig tokban volt. Így aztán nagyon vártam már a Fold5-öt, ami a Samsung szerint is főleg strapabíróság szempontjából javult (ha már a Fold4 után sem a kamerákhoz, sem pedig a töltési sebességhez nem nyúltak).


[+]

Engem ez a fajta foldable már a legelső verziónál megvett kilóra. Megvett volna egy Huawei, egy Honor, egy Xiaomi, de akár még egy Apple is kilóra, de a Samsung az elsők között lépett ezzel piacra, aztán egy darabig egyedül is maradt, mert az európai piacról legnagyobb kínai riválisa kipontozódott, a többi aspiráns pedig csak limitált darabszámú termékkel volt jelen főleg ázsiai területeken. Könnyű így nyerni — mondhatnánk, csak közben úgy alakult, hogy mostanra már van életképes konkurencia, ám a Samsung az elmúlt években elég ügyesen építette az ökoszisztémáját. És itt nem csak a OneUI-ra gondolok, ami a felsőbb kategóriás termékeknél roppant sokáig kap frissítést, nem csak a szintén Samsung gyártmányú tartozékokkal történő zökkenőmentes működésre, hanem olyan új megoldásokra is (AI-alapon), amelyeket a korábbi modellek is megkapnak. Vagyis aki már az elején a nyitható telefonok mellett szavazott, annak a Fold volt akkoriban az egyetlen opció, ha pedig a Samsung ügyesen hozzászoktatta a júzert az ökoszisztémához, akkor abból kényelmetlen lett volna kilépni és az ügyfél — ha ragaszkodott a nyitható formavilághoz — továbbra is inkább Samsungot vett még akkor is, ha adott esetben más gyártók bizonyos tulajdonságok alapján tudtak vonzóbb modelleket is letenni az asztalra.


[+]

A Fold széria a kezdetek óta nagyjából úgy néz ki, mint amit a Fold5 nyújt. Elég vaskos, meglehetősen nyúlánk, de kinyitva jól eltalált méretű és alakú telefonok ezek. Pont ezt a vaskos és nyúlánk megjelenést próbálja meghaladni már az iparág, a Fold is egyre vékonyabbá vált az idők során, de aztán más gyártók megmutatták, hogy ezt lehet laposabb és kevésbé hosszúkás kivitelben is megvalósítani. Ugyanakkor egyetlen konkurens termék sem vállal vízállóságot, nem kínál S-Pent és rendre hiányzik a vezeték nélküli töltés lehetősége is. A szoftveres összeszedettség pedig a kezdeti képarány-anomáliák után vitán felül példaértékű.


[+]

Sok évnyi hajlítható telefonos használat után nekem nehezemre esik visszatérni a hagyományos formavilághoz. Abban a szerencsés(?) helyzetben vagyok, hogy heti szinten mégiscsak muszáj ezt újra és újra megpróbálnom a különböző tesztkészülékek miatt, de mindig megkönnyebbültem ülök vissza a Fold5 elé, ahol jóval nagyobb kijelzőn tudok böngészni, közösségi médiát használni, játszani, de legfőképpen dolgozni. Szöveget editálni, képeket és videókat szerkeszteni, a fórumban hozzászólni, levelekre hosszan válaszolni. Noha fotós és videós szempontból házon belül is akad jobb képességű modell, mégis a Fold5-tel készül a YouTube-ra az összes videó, sokszor pedig a tesztkészülékekről is ezzel lövöm el a fotókat. Egy külföldi eseményre, kiállításra a Fold5 számomra a leginkább praktikus eszköz, de azért külső akku mindig van ilyenkor nálam, mert ha az ember nekiáll 4K-ban videót rögzíteni naphosszat, akkor délutánra már fogy az energia rendesen. Talán épp ezért fáj nekem a legjobban az alacsony töltési sebesség, vannak olyan helyzetek, amikor frusztráló azzal is külön foglalkozni, hogy a Fold5 elég energiát vegyen fel napközben úgy, hogy egyébként pedig szinte le sem teszem.


[+]

Pláne le sem teszem hosszabb utazások alkalmával. Már egy Európán belüli repülésnél is jól jön, hogy a kinyitott Foldon nézem a filmeket a fedélzeten, ha azokhoz nincs kedvem, akkor pedig valami kicsit komplexebb stratégiai offline játékkal ütöm el az időt (Transport Tycoon, XCOM), ezek a belső kijelzőn kifejezetten élvezhetők. Bár ritkább, de 8-10 órás repülőutakon le tudok darálni akár egy teljes sorozatot is, ha amúgy sem tudok aludni. Cikkeket azért nem írok meg még a szélesre húzott virtuális gombsorral sem, de egy-egy bekezdést, vagy egy hírnyi anyagot simán, biztos tök jó lenne a cucc arra is, hogy telefonon editáljak rövid videókat, de sajnos az továbbra sem az én műfajom.


[+]

Lassan egy éve a Fold5 az elsődleges telefonom. Egyelőre hibátlan. Nem jelentkeztek a korábbi szériák gondjai, továbbra is annyit bír az akku, mint új korában, tökéletesen nyílik és csukódik, kapott már Android főverziós frissítést, rengeteg OneUI kisebb-nagyobb fejlesztést, rendszeres biztonsági csomagokat. Viszont számomra szűk a 256 GB belső tárhely, egy 512 GB-os modell jobban illeszkedne a felhasználásomhoz, azért a 4K videók sok helyet kérnek. Bár van S-Pen tokom hozzá, de a ceruzát kizárólag akkor használom, ha dokumentumokat kell aláírni és visszaküldeni, ezt meg tudom oldani magán a telefonon és nem kell nyomtatni-szkennelni, ám hosszabban jegyzetelni a kijelzőn nem komfortos, mert nem lehet úgy stabilan tartani a nyitott telefont, hogy a másik kezemben ott a toll, asztalra téve viszont pont az S-Pen hátsó tokja miatt billeg. És nyilván egy speciális autós tartót használok, ami megtartja a nyitott Fold5-öt is, a tesztautókban pedig a Qi-töltőre teszem a készüléket — már ha az adott autóban kialakítottak akkora területet, ahová a Fold5 is odafér, ez ugyanis nem mindig adódik így.


[+]

Teljesen evidens, hogy nem kell mindenkinek nyitható telefon. Ez egy választható opció, ha úgy tetszik, akkor extra. Nem fér be minden zsebbe, sok helyet foglal a retikülben, a külső kijelző még mindig nem elég széles a kényelmes szövegbevitelre, tényleg azoknak szólnak ezek a modellek, akik valóban gyakran igénylik, hogy nagyobb kijelzőn dolgozzanak és fogyasszanak tartalmakat. Most már ők is választhatnak más gyártótól hasonló kialakítású telefont (mondjuk nem hosszú a lista), a Samsung szokás szerint a hosszú terméktámogatást és a kiforrott ökoszisztémát kínálja pluszban, nincs kizárva, hogy az AI funkciók idei bevezetésével éppen ügyesen előremenekülnek, hiszen a magyarul még csak ímmel-ámmal elérhető nyelvi trükkök és a vizuális extrák néhány éven belül ugyanolyan fontos és vásárlást befolyásoló tényezők lehetnek, mint a megbízható működés, vagy a kiegyensúlyozott kamerás teljesítmény. Hogy a koreai gyártó miképp próbálja továbbra is versenyképesen tartani a Fold szériát, az nagyon hamarosan kiderül a Fold6 premierje után.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.