Még tavasszal írtunk arról, hogy jelölősémát vált a Xeon sorozat, és ennek keretében az Intel még idén piacra dobja a Granite Rapids és a Sierra Forest platformot. Mindkét fejlesztéstől sokat vár a cég, de a P-magokat rejtő Granite Rapids opció egyelőre nem igazán vonzza az érdeklődőket, ugyanis nagyon masszív fogyasztástöbblet mellett kínál csak sok, konkrétan 128 magot. A teljesítményével az előzetes adatok szerint nincs igazán gond, de a jelenlegi Emerald Rapids dizájnhoz viszonyított jelentős tempóelőnyét nagyrészt a hozzávetőleg kétszeres fogyasztástöbbletéből hozza össze, amiért az energiahatékonyság szempontjából nem mindenki rajong.

Meglepő módon a sokkal inkább a Sierra Forest iránt nagy az érdeklődés, és azért is inkább ezt erőlteti az Intel a prezentációiban, mert a partnerek látványosan erre a platformra kattantak rá. Ez a rendszer egy tokozásra levetítve 288 darab Sierra Glen kódnevű E-magot kínálhat maximum, ami összesen 288 hardveres szálat eredményez. Bár a Sierra Glen mag teljesítménye jóval a Granite Rapids által használt Redwood Cove mag alatt marad, az energiahatékonysága nagyon jó, így az adatközpontokban nagy szerephez juthat. Ráadásul a sok fizikai erőforrás miatt rengeteg virtuális gép lesz futtatható egy tokozásra levetítve.

Érdekesség, hogy az Intel korábban még úgy gondolta, hogy a Sierra Forest iránt lesz kisebb érdeklődés, ugyanakkor az igények látványosan rácáfoltak a Santa Clara-i óriáscég várakozásaira, és sokkal inkább az E-magokkal kitömött rendszer érdekli a partnereket, mintsem a nagy teljesítményű Xeon kiadás. Az persze nagy kérdés, hogy ebben mennyi szerepe van a jelentős, 500 watt fölé ugró fogyasztásnak, vagy éppen a konkurens AMD EPYC dizájnoknak, amelyeknek az utóbbi években nem találja az ellenszerét a cég.

A piaci igények alakulása úgy néz ki, hogy a fejlesztési priorításokat is megváltoztatták, ugyanis rekordidő alatt, már jövőre érkezik a Sierra Forest utódja, amely a Clearwater Forest kódnévet viseli. A legtöbb gyártó már erre figyel, és ez elvileg beveti a Foveros Direct 3D tokozást, így a CPU-chipletek fizikailag is egy nem skálázódó áramkörökből álló lapkára kerülnek. A Clearwater Forest platform processzora ilyen szempontból technológiailag fejlettebb lesz minden korábbi Xeonnál. Mindez jelzi, hogy mennyire adaptálja magát az Intel az igényekhez, így ha a partnerek inkább az E-magokat használó dizájnok iránt érdeklődnek, akkor az lesz a priorítás, és a P-magos verzió kap kevesebb fókuszt.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.