Tíz éve bukkantak fel az első viselhető Huawei kütyük Európában, és ugyanekkor kezdtek az okosbigyók a köztudatban is elterjedni. Nincs ma már hobbi-, amatőr vagy profi sportoló, aki ne használna valamilyen technológiát pulzusszámának, edzéseinek és formájának nyomon követésére, ahogy az általános egészségfelügyelet is egyre fontosabb a stresszt, a VO2Maxot, a HRV állapotot, az alvást vagy a szívműködést követve.

A Huawei Health Lab bejárata Helsinkiben
A Huawei Health Lab bejárata Helsinkiben (forrás: Huawei) [+]

Noha az okosórák és fitnesz karperecek nem orvosi eszközök és nem is csatlakozik arcunkhoz és testünkhöz számos, mindennapokban zavaró műszerrengeteg, pontos szenzorokkal és ügyes algoritmussal egész sok testadatot követhetünk megbízhatóan, ahogy bizonyos egészségügyi trendváltozásokra is kaphatunk figyelmeztető információt. A pulzoximéter vagy a giroszkóp persze nem a fán terem, ahonnan leszakítva és egy órába dugva azonnal pontos méréseket kapunk: komoly kutató-fejlesztőmunka, tesztelés és validáció előzi meg a végleges algoritmus közzétételét, és ezen is lehet szoftverfrissítésekkel finomítani.

A Huawei Health Lab edzőterme
A Huawei Health Lab edzőterme [+]

Tulajdonképpen ez a célja a Huawei tavaly nyílt, finnországi egészséglaborjában, ahol mi is kipróbáltunk egy-két sportszert a Watch Fit 3-mal a karunkon, és kapóra jött a magyarországi kánikula után Helsinki tavaszias időjárása. Egyébként, ha már forróság: a Watch Fit 3 nem csak forma alapján ajánl napi edzéseket, fél szemmel az időjárásra is odafigyel, hogy extrém körülmények között le váljon a testmozgás az egészség kárára.

A Watch Fit 3 pontossága a puszta szenzorok mellett a tesztelésen is múlik
A Watch Fit 3 pontossága a puszta szenzorok mellett a tesztelésen is múlik [+]

Ehhez is szolgáltat hátteret a Huawei Health Lab, ahol a márka mérnökei és szakemberei tesztelik és hitelesítik eszközeiket. A profi sportolók és a hobbiedzők adatai kölcsönösen fontosak kalibrálásakor, tapasztalataink szerint pedig ügyesen sikerült a Watch Fit 3 pulzoximéterét, műholdvevőjét, giroszkópját és gyorsulásmérőjét beállítani. Persze csatlakozhat hozzá pulzuspánt, kompatibilis futópadra pedig kiküldheti saját méréseit. A Huawei finn laborja rendelkezik egy általános edzőteremmel futópadot, elliptikus trénert, súlyzókat és mindenféle sportszert beleértve, további négy specializált szobával összesen pedig húszféle sportágat és kétszáz fiziológiai / biomechanikai mutatót követ.

Ez nem a sarki konditerem futópadja, kerékpáros edzések is végezhetők rajta
Ez nem a sarki konditerem futópadja, kerékpáros edzések is végezhetők rajta [+]

Első állomásunk a többfunkciós fotópad volt, ahol a futás mellett görkorcsolyás, kerékpáros és kerekesszékes edzéseket is nyomon lehet követni. Ez nem a szomszéd futósegédje: 2,7 méter széles és 3,5 méter hosszú szalaggal akár 50 km/h-s sebesség is elérhető, 25%-os emelkedővel, úgyhogy a hivatásos kerékpáros és paralimpiai kerekesszékes sportolók, akik a működését csapatunknak demonstrálták, a sokrétű műszerek mellett karabinert és biztosítókábelt is viseltek biztonságuk érdekében.

A futópad a kerekesszékes sportolók igényeire és testadataik követésére is felkészült
A futópad a kerekesszékes sportolók igényeire és testadataik követésére is felkészült [+]

A futópad képes a pulzusszám alapján változtatni a sebességen, kameraalapon pedig kielemzi a mozgástechnikát. GPX edzésútvonal is behívható valós szakaszokat szimulálva. A jókora szerkezet célja természetesen a megbízható adatrögzítés és a következetes teljesítményelemzés azzal a végső céllal, hogy a gyűjtött adatok a jóval apróbb kütyüszenzorok kalibrálásába besegítsenek.

A futópadon a Health Lab hobbisportoló munkatársai is szórják az izzadságot és gyűjtik az adatokat
A futópadon a Health Lab hobbisportoló munkatársai is szórják az izzadságot és gyűjtik az adatokat [+]

A műszeres futópad apróbb darab, és ezt már több látogató ki merte próbálni, mégse, rögzít kevesebb adatot, állítható sebesség és dőlésszög mellett. A beépített szenzorokkal három dimenzióban lehet kielemezni a futó lépéshosszát és szélességét, balanszát, lépésgyakoriságát és lendületét, valamint a járás és a futás biomechanikáját 14 különféle mutatóval. Az arcra erősített maszkkal az oxigénfelvétel értékei is megvannak, amiből a VO2Max és megannyi másik információ kiszűrhető.

Rengeteg adat rögzül minden edzés közben
Rengeteg adat rögzül minden edzés közben [+]

A rögzített mozgási minták segítenek a sportoló egyensúlyát és technikáját javítani, ahogy a Huawei kütyüi is profitálnak a következetesen gyűjtött adathalmazból, a meglévő algoritmusok pontosítása mellett új funkciók kifejlesztésében is közreműködve. Jómagam egy elliptikus trénerre pattantam a Watch Fit 3 passzoló edzésfunkciójával.


[+]

A Health Lab 2,7 x 6,4 x 1,6 méteres ellenáramú medencéje lehetővé teszi a folyamatos úszást akár 75 mp / 100 m tempóhoz igazított áramlást generálva, 350 m3 vizet megmozgatva óránként, változtatható hőmérséklettel. Nincs szükség hosszú medencére és fordulókra: az úszók a technikára és a légzésre fókuszálhatnak, az áramlás sebessége és az úszás erőssége pedig az edzés során dinamikusan változhat, ami a versenyre való felkészülést segítheti. Kamerákkal és műszerekkel most is kielemezhető és javítható a mozgástechnika, a gyűjtött adatokkal a Huawei fejlesztői pedig tovább pontosíthatják óráik vízi sportos méréseit.


[+]

A leglátványosabb a Health Lab síszimulátora a maga 4 x 6 méteres sífelületével és 10-18 fokos meredekségével. A jókora rámpa elé védőkorlát, plexi és kijelző is került a síterepet és valósidejű mozgásadatokat kivetítve, interaktív útvonalakkal és virtuális kapukkal. A szenzorok a sportoló sebességét, dőlésszögeit, helyzetét és teljesítményét egyaránt figyelik, gyors visszajelzéssel pedig nem gond a technika finomítása sem. A Huawei újfent minőségi adatokat gyűjtve pontosít óráinak és sporteszközeinek algoritmusos pontosságán.


[+]

Mindez csak egy labor a sok közül, ahol a Huawei adatokat gyűjt, tesztel, validál és viselhető kütyüit fejleszti. Az alvás, a stressz és más elérhető vagy a jövőben érkező, általános egészségkövető funkció is megköszöni az efféle létesítmények működését, a finnországi labor pedig újabb bizonyíték arra, hogy Európában a viselhető eszközpark a márka fókusza. A verseny a szektorban kiélezett, és határozott előnyben van az, aki egy kútfő alatt fejleszti kütyüit, szenzorjait és algoritmusait, a Huawei-nél ennek pedig kézzelfogható gyümölcse van: 2024 elején a márka egy év alatt megduplázta viselhető eszközpiaci részesedését.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.