Még az év elején számoltunk be a binaris CUDA állományokat futtató ZLUDA projekt harmadik verziójáról, amely AMD GPU-kon tette lehetővé az egyes CUDA programok futtatását, de az AMD végül nem kért belőle, így kérvényezték a fejlesztőnél a projekt eltávolítását. Andrzej Janik ennek eleget is tett, viszont már akkor jelezte, hogy a ZLUDA valamilyen formában élni fog.

Hirdetés

Most eljött az ideje a visszatérésnek, ugyanis elérhetővé vált a ZLUDA új kiadása, amely az alábbi GitHub oldalon férhető hozzá. Egyelőre még kezdetleges kódról van szó, de a fókuszba a CUDA-alapú AI szoftverekre (például Llama.cpp, PyTorch, TensorFlow) kerültek, és ezek futtatására törekszik törekszik a projekt többféle gyártó GPU-ján.

Kezdetben az AMD RDNA GPU-inak támogatása a prioritás a ROCm 6.1 vagy újabb platformon, amire azért van szükség, hogy legyen egy alapvetően működő kódbázis, amit később más, például az Intel GPU-ira is lehet majd portolni. Ezt a folyamatot elősegítheti, hogy a teljes projekt nyílt forráskódú marad, tehát bárki hozzájárulhat bármilyen formában.

Felmerülhet a kérdés, hogy az AMD ezt a projektet is töröltetheti-e, hiszen nagyjából az előző is ugyanerről szólt. Valószínűleg nem. Az előző kódbázissal az lehetett a gond, hogy az AMD feltehetően viszonylag sok kódot írt bele, amit végül nem szerettek volna, ha felhasznál Andrzej Janik. Ha azonban a ZLUDA újjáépül, akkor ez a projekt saját kódja lesz, amihez az AMD-nek igazából nincs sok köze, még a ROCm is eléggé szabadon felhasználható. Itt minden bizonnyal csak az volt a fontos az AMD-nek, hogy ha az NVIDIA esetleg nem ért egyet a ZLUDA céljával, és perre vinnék az ügyet, akkor az AMD ne legyen célozható vele.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.