Az AMD egy új lehetőséget jelentett be a programfejlesztők számára, amelyekre korábban nem volt szükség, de az utóbbi időben nagyon elterjedt explicit API-k – sajnos vagy szerencsére – mindent megváltoztattak. A DirectX 12 és a Vulkan esetében ha valami gond van, akkor az nagyrészt alkalmazáson belüli hibából ered, még akkor is, ha bizonyos hardvereken a program jól működik. Ilyen formában a gyártók már másképp dolgoznak a stúdiókkal, leginkább nem a meghajtók fejlesztése a kulcs a jó teljesítményhez (bár ez sem elhanyagolható), hanem az egyes specifikus problémák feltérképezése, és a hibák javításának segítése a programkódban.

Hirdetés

Az egyes technikai gondok után eddig is számos módon lehetett kutatni, számos debug eszköz és profilozó létezik, de sokszor nem könnyű megtalálni, hogy hol a hiba. Többször van olyan, hogy erre a gyártók csapatai jönnek rá, ugyanis házon belül sokkal több lehetőségük van követni azt, hogy mi történik az alkalmazás futtatása során. Az AMD most ezeknek a lehetőségeknek egy részét közzétette a Radeon Developer Panel v3.2-es verziójával, így a fejlesztő anélkül tud hatékony hibakeresésbe kezdeni, hogy gyártói segítséget kérne hozzá.


[+]

Az újítást a cég Driver Experiments néven jellemzi, és gyakorlatilag olyan funkciókról van szó, amelyek bizonyos képességeket egyenként kikapcsolnak a meghajtón belül. Nem sokban különbözik ez attól, amit a gyártók mérnökei tesznek, csak mostantól ezt meg tudják tenni a fejlesztők is. Ez a módszer segíthet azonosítani az egyes hibákat a grafikai alkalmazásokon belül, főleg azokat a gondokat, amelyek az explicit API-k helytelen használatából adódnak. Bár technikailag a funkció RDNA architektúrás Radeonokhoz van kötve, a problémák, amiket feltárhat esetenként gyártófüggetlenek, tehát a hibajavítások, amelyek az újítás által lehetővé vállnak más hardverek számára is fontosak lehetnek.

A Driver Experiments egyébként nem teszi szükségtelenné a debug eszközök és profilozók használatát, sokkal inkább kiegészíti azokat, hatékonyabbá téve a hibakeresést, méghozzá anélkül, hogy az amúgy is nagyon leterhelt gyártói csapatokhoz kellene fordulni.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.