Általános tudnivalók

A szerény doomos és quake-es kezdetek óta eltelt harminc évben a kompetitív gaming, avagy az e-sport olyan szintű globális jelenséggé nőtte ki magát, hogy jövő évtől kezdve különálló olimpai esemény fog ráépülni, mely elsőnek Szaúd-Arábiában kerül majd megrendezésre. Az olyan PC-s játékok, mint a Counter-Strike 2, a League of Legends, vagy pedig a Valorant emberek tízmillióit mozgatják meg napi szinten, becslések szerint pedig az iparág rohamos növekedése miatt ma már több ezer profi e-sportolót tarthatunk számon, akik teljes munkaidőben hódolnak sokunk kedvenc szórakozási formájának.

Az e-sport térnyerésével egyetemben egyre nagyobb szerepet és figyelmet kapnak a különféle perifériák is, melyekkel a gyártók rendre próbálnak egymásra licitálni, jobbnál jobb termékeket ígérve a több fejlövést kiosztani vágyóknak. Ezek lehetnek még magasabb képfrissítésű kijelzők, könnyebb és fürgébb egerek, vagy szimplán jó tartást biztosító, ergonomikus gamer székek is. Na de mi a helyzet az egérpadokkal?


[+]

Meglepő módon viszonylag kevés szó esik róluk e-sportos berkekben, ami akkor válik igazán egyértelművé, ha a témába vágó videókra próbálunk rászűrni, esetleg mozgolódni kicsit kompetitív gaminges fórumokon. Azonban a megfelelő egérpad kiválasztása szintén kifejezetten fontos, mert érdemi kihatással lehet játékbeli teljesítményünkre, precizitásunkra, és reakcióidőnkre is. Ezeket egyebek között befolyásolja az anyaghasználat, a felülettípus, a vastagság és kiterjedés, de még az egérhasználat módja is, ahogy természetesen az sem mindegy, hogy FPS-t, vagy MOBA-t szeretnénk nyüstölni.

Cikkünkben ebben szeretnénk most segítséget nyújtani. Az első oldalon ismertetjük azokat az általános szempontokat, amelyekkel érdemes tisztában lenni, míg a többi oldalon játékonként részletezzük népszerűség szerinti sorrendben, hogy az ismertebb e-sportolók milyen perifériákat használnak, ami további iránymutatóként szolgálhat egy pad vásárlásakor.


[+]

Amit először figyelembe kell venni egy egérpadnál, az az, hogy sebességre vagy kontrollra kihegyezett modellt szeretnénk. Utóbbiak jellemzően textúrázottak, ezáltal jobb tapadást tesznek lehetővé. Ez inkább a könnyű egereknek kedvez, mivel nehezebb társaik még komótosabbnak tudnak érződni ilyen felületen. Cserébe viszont sokkal könnyebb az egér hirtelen, fürgébb mozgásaival megbirkózni, és ezáltal például pontosabb lövéseket végrehajtani.

Ha alacsony érzékenységet használunk – például azért, mert nem csuklóból, hanem karból mozgatjuk az egeret – a kiválasztott játékunkban pedig inkább a taktikusság és a szögek fogása a lényeg, mintsem a villámgyors, 180 fokos fordulatok, jó döntés lehet egy ilyenre beruházni. Emellett, bár ez kevésbé releváns tényező, érdemes megemlíteni, hogy a control padok kissé érdes érzetűek tudnak lenni, amennyiben rajtuk pihentetjük az alkarunkat, és képesek felsérteni a PTFE-aljjal rendelkező egerek felületét huzamosabb használat után.


[+]

A sebességet megcélzó padok értelemszerűen az érem másik oldalát képviselik. Sima felületüknek hála valósággal suhan rajtuk az egér, mindennemű ellenállás nélkül. Ez akkor tud igazán jól jönni, ha nagyon rá vagyunk csavarodva például az arena shooterekre, amikben úgy kell pörögni a multikillekhez, mint aki megivott egymás után tíz energiaitalt. Csuklóból célzáshoz és magas egérérzékenységhez ez az ideális választás, a súrlódás hiányában pedig valószínűleg kevésbé lesz megterhelő a kezünknek és az ujjainknak az egér használata – igaz, ezt talán negatívan fogja kompenzálni, hogy nehezebb is lesz az egeret nagy rántások után megállítani.

Amivel így számolnunk kell, hogy nagy eséllyel nem fogunk tudni olyan szintű precizitást elérni, mint egy control pad esetében, sőt, talán az lesz az érzésünk, mintha jégen táncolnánk. Talán ezért is teszi le a voksát a legtöbb kompetitív játékos inkább a kontrollt előnyben részesítő egérpadok mellett – függetlenül attól, hogy ez végérvényben egyéni preferencia kérdése.


[+]

A piacon vannak olyan opciók is, amelyek a két fő kategória (control és speed) között elhelyezkedve próbálnak érvényességet kiharcolni maguknak, ezen modellekre pedig egyre nagyobb a felhasználói igény. A hibrid padok sokszor a szintetikus rost alapú, Cordura nevű anyagot használják, amivel igyekeznek ötvözni a kemény és szövet felületek erősségeit (mint például durabilitás, flexibilitás, sebesség és komfort), mindezt magas víz- és porállósággal karöltve.

Ettől függetlenül a legnépszerűbb választás továbbra is a textil a játékosok körében, ami amellett, hogy megfizethetőbb és pontosabb kemény kialakítású társaihoz képest, flexibilisebb is, hiszen könnyedén össze lehet tekerni őket, ha éppen el akarnánk ugrani egy LAN-partira. A keményfelületű padoknak is megvannak azért az előnyei, hiszen könnyebb takarítani őket és strapabíróbbak, viszont mivel jellemzően műanyagból (néha pedig üvegből) készülnek, kevésbé rugalmasak, így nem túl kíméletesek hosszú távon egerünkkel szemben.


[+]

Az egérpad mérete és vastagsága szintén fontos szempontok. A kisebb, jellemzően 200-300 mm-es oldalhosszúságú darabok kompaktságukból adódóan kevesebb helyet foglalnak az asztalunkon, egyszerűbben szállíthatóak, továbbá az áruk is kedvezőbb. Magas egérérzékenység mellé elfogadható választások lehetnek – hiszen az nem igényel nagy mozgásteret – de azért összességében kijelenthető, hogy szinte minden felhasználási módhoz érdemesebb egy nagyobb egérpadot venni.

Például egy XXL-es méretet meghaladó (legalább 950 x 290 mm-es) padon sokkal szabadabban tudunk mozogni, van rajta lehetőség csuklóból és karból, valamint gyors és alacsony érzékenységgel is játszani, miközben az egérpad képes elnyelni a billentyű gombnyomásaiból eredő mikrorezgéseket is. Bár több helyet igényel, a mostanában használt asztalokat elnézve ezzel nem nagyon kell, hogy bárkinek is problémája legyen (ellenben régen, amikor még sztenderd kellék volt a kihúzható, mindössze pár centis egértartó).


[+]

Az olyan dolgokkal, mint a tapadás, szerencsére nem kell foglalkozni, mert gyakorlatilag minden valamirevaló egérpad ma már csúszásmentes alsó résszel rendelkezik. Ami kényes lehet, hogy öltöttek, vagy öltésmentesek-e a szélek, hiszen utóbbinál fennál a veszélye, hogy a pad egy idő után foszlásnak indul, míg előbbi esetleg zavaró lehet, amennyiben kis padot használunk, és folyton nekiütközünk a határoknak az egérrel (bár ez inkább csak azt jelenti, hogy egyszerűen nagyobbra lenne szükségünk). Továbbá az öltött szélű darabokat nyugodtan ki lehet mosni gépben is.

A vastagság szintén befolyásolja némileg a felhasználást, hiszen a 0,5 és 2 mm közötti padok keményebb érzetűek, viszont az asztal tökéletlenségeit eléggé fel tudják erősíteni, míg a vastagabb típusok (5 mm fölött) puhábbnak érződnek, cserébe több komfortot nyújtanak és tompítják az egér hangját is. Ha nagyon nem tudunk döntésre jutni ezen a fronton, a 3 mm ajánlható egyfajta arany középútként.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.