Az ARM architektúrára épülő szerverprocesszorairól ismert Ampere kapcsán az utóbbi időben hírek érkeztek a potenciális értékesítésről, ugyanis hiába volt a cég az első igazán értékelhető alternatíva az ARM-os mezőnyben, a verseny igen jelentős ahhoz, hogy rövidebb távon sikereket lehessen elérni. Itt főleg az AMD EPYC dizájnjai jelentik a gondot, de újonnan már az Intel Xeon 6 sorozata is veszélyesnek tűnik, arról nem is beszélve, hogy az egyes felhőszolgáltatók saját dizájnt is tudnak tervezni, ezt teszi például az Amazon és a Microsoft.

Az Oracle ugyanakkor épített a vállalat CPU-ira a saját infrastruktúráját tekintve, sőt, egy szerdán benyújtott meghatalmazási nyilatkozatból kiderült, hogy idén május 31-én 29 százalékos részesedéssel rendelkeztek az Ampere-ben, és 2027-re lehetőségük van megszerezni a többségi tulajdonjogot.

Az Oracle befektetésének értéke 2024. május 31-én 1,5 milliárd dollár volt, és a cég bejelentette, hogy 600 millió dollárnyi kölcsönt nyújtottak átalakítható adósság formájában az Ampere-nek a 2024-es pénzügyi év során, ami kiegészíti a korábbi pénzügyi évben nyújtott 400 millió dolláros adósságot. Az Ampere adósságainak lejárata 2026 júniusában kezdődik, ekkor az Oracle átalakíthatja ezeket a befektetéseket további tőkévé. Ez tenné gyakorlatilag lehetővé azt, hogy többségi tulajdont birtokoljanak majd. Erre konkrétan kitér a benyújtott dokumentum, amely konkrétan megfogalmazza: ha mi vagy társbefektetőink élünk ezekkel a lehetőségekkel, átvennénk az Ampere irányítását.

Az Oracle ezzel gyakorlatilag el tudná látni magát kvázi saját tervezésű ARM szerverprocesszorokkal, és az Ampere igen érdekes dizájnokon dolgozni, kiemelve az 512-magos monstrumját.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.