A 3D Center észrevette, hogy az elmúlt időszakban igencsak megemelkedett a GeForce RTX 4090 ára Németországban, és utánanézve ez lassan igaz lesz az EU-n belüli legtöbb boltra. Az egész azért érdekes, mert igazából a termékből nem készül kevés, az NVIDIA folyamatosan szállítja a VGA-t, ráadásul a híresztelésekkel ellentétben a gyártását sem állítják le, legalábbis a zöldek gyártópartnerei nem tudnak ilyen tervről.

Hirdetés

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor mi a gond? Nos leginkább az, hogy a leszállított készletek zömét felvásárolják az AI iránt érdeklődő cégek, amelyek olcsó, kellő memóriával rendelkező gyorsítót keresnek a saját nagy nyelvi modelljeik futtatásához, és a GeForce RTX 4090 ilyenre ideális választás. Így viszont a játékosoknak már csak nagyon kevés hardver jut, amit csak a hivatalos listaárhoz viszonyítva csak drágábban tudnak megvásárolni.

A gyártópartnerek szerint rövidebb távon erre nem lesz megoldás, mert továbbra is nagyjából annyi GeForce RTX 4090 készül, amennyi eddig. Nem is lehetne gyorsan reagálni az változásokra, és az sem biztos, hogy az AI-ban utazó cégek az esetlegesen nagyobb készletet nem vásárolnák azonnal fel.

Bár az NVIDIA az AI-ra külön termékcsaládot kínál, azok sokkal-sokkal drágábbak, és a GeForce-ok funkcionalitását egyelőre nem korlátozzák a gépi tanulás szempontjából. Utóbbi nem is lenne logikus lépés, mert ezek a képességek általánosan, otthoni felhasználás során is hasznosak. Hosszabb távon viszont ki kell majd találni valamit, mert annyira nagy lett az AI-ra az igény céges szinten, hogy gyakorlatilag a bányászlázhoz hasonló probléma alakulhat ki, amikor a játékosok elől megvették a hardvert a tehetős megrendelők.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.