Az Intel jelenleg nagy átszervezésben van, aminek bizonyosan része lesz a kutatási és fejlesztési részleg megvágása. Ezt gyakorlatilag a cég is elismerte, a hogyan viszont egyelőre kérdéses. Egy friss, gyártópartnerektől származó pletyka szerint a vállalat egészen konzervatív utat választott egyelőre, ugyanis nagyrészt leállítják a köztes generációk fejlesztését. Ezek azok a platformok, amelyeknél az eredeti dizájn igen minimális áttervezésben részesül, szinte csak új steppingre épülő chipvariánsok jönnek, miközben szám szerint generációváltásnak vannak beállítva.

Hirdetés

Bár a frissítések szerves részei a termékportfólióknak, valójában kevés hozzáadott értékkel rendelkeznek, mivel képességek tekintetében nagyrészt az alapplatformot másolják, viszont a szükséges validációs háttér miatt igen sok mérnöki erőforrást lekötnek. Az Intel ezt az erőforrást megvonná, így a munkaerőt teljes egészében a valódi generációváltásokra lehetne fordítani, amelyek manapság inkább két éves ciklusokban érkeznek.

Az ilyen irányú stratégiaváltás valójában nem rontana sokat a cég versenyképességén, mivel egy frissített platform általában maximum 10%-nyi extra teljesítményt hoz, ami önmagában nem rossz, de ha nagyon szűkös a kivitelezésre szánt anyagi keret, akkor inkább megéri lemondani róla, és minden erőforrást átcsoportosítani a valódi generációváltásra. Ezzel egyedül az OEM-ek járnának rosszul, mert számukra kiemelt fontosságú, hogy minden évben kapjanak valami újat, de utóbbit meg lehet oldani pusztán az aktuális generáció átnevezésével, aminek az anyagi költségei elhanyagolhatók, mivel megspórolható a frissítéssel járó validálási procedúra.

Bár mindez furcsán hangzik, de alapvetően nagyon átgondolt döntésnek tekinthető, ugyanis Intel így olyan helyről vonja el a mérnöki erőforrásokat, amelyből a legkisebb hátrányt szenvedik el. Valamilyen szinten már az AMD is így dolgozik, ugyanis például az asztali piacon nem volt a Zen 4-es (Ryzen 7000) processzoroknak egy köztes generációja, hanem két ciklussal később követte az elődöt a Zen 5 dizájn (Ryzen 9000). És a helyzet az, hogy ez nagyon kifizetődik, mert ugyan az AMD is tudna hozni köztes generáció szintjén plusz 10%-ot, de olyan mértékű befektetés mellett, amivel ez jár egyszerűen nem éri meg. Az Intel egy hasonló stratégiával megpróbálja felvenni a konkurens ritmusát, ami látványosan jobban működik, és ez végeredményben csak jó lesz a verseny szempontjából.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.