Megkezdődött a tajvani TSMC által a vállalat amerikai gyárában a nagy volumenű termelés, írja egy tajvani riport. Eszerint az Arizonában található gyártósor kihozatali aránya még alacsonyabb a tajvaninál, de javuló tendenciát mutat. A TSMC arizonai Fab 21 “Phase 1” üzemében Apple A16-os chipek készülnek egyelőre kis számban, ám ha a elkészül “Phase 2”, jelentősen megugorhat a termelés mértéke. A tömegtermelés indítását 2025 első felére tervezik.

Hirdetés

Az amerikai üzemben egyelőre az 5 nanométeres gyártási technológia a legfejlettebb elérhető, és bár az Apple anno úgy reklámozta az A16-os SoC-t, mint az első 4 nanométeres okostelefon processzort, tesztek megállapították, hogy az N4P gyártási folyamattal készült. Az N4P egy, a folyamatcsalád korábbi technológiáihoz (N5, N5P, N4) viszonyítva javított teljesítményt és nagyobb sűrűséget kínál, de nem valódi 4 nanométer. Az egyik magyarázat ez lehet arra, hogy miért Apple A16-tal indul a gyártósor. Az A16 egy már jól ismert technológiára épülő, jól ismert reakciókkal és tulajdonságokkal bíró chip, így tökéletes a teszteléshez.


(forrás: TSMC) [+]

A másik lehetséges magyarázat, hogy az Apple a várhatóan jövő év tavaszán megjelenő iPhone SE 4. generációjának és a 11. generációs iPadnek a rendszerchipjeit már az USA-ban akarja legyártani. Bár ezzel kapcsolatban kérdéses, hogy miként fogják az Apple Intelligence nevű AI csomagot megkapni az alapszintet képviselő Apple termékek, ha az A16 köré épülnek? Az Apple ugyanis azzal indokolta az iPhone 14 Pro esetén, hogy az A16 és az általa használt operatív memória nem elég az AI funkciók futtatására. Így vagy módosítják az A16 felépítését és megemelik az LPDDR5-ös memória mennyiségét 6 GB-ról 8 GB-ra, vagy egyszerűen kihagyják az alapmodellekből az AI funkciókat, ezzel is a drágább modellek megvásárlására ösztönözve az érdeklődőket.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.