Hirdetés

Több hete már annak, hogy Pat Gelsinger nyílt levélben vázolta fel az Intel jövőjét, így most időszerűnek tartotta, hogy egy újabb levélben számoljon be az elmúlt időszak eredményeiről. Elsőnek fontos kiemelni, hogy vállalat elnök-vezérigazgatója és az igazgatóság meghatározta mire kell koncentrálni, amit három pontban foglalt össze:

  • A bérgyártásra fókuszáló Intel Foundry területén az Intel 18A node bevezetése, illetve a nagyobb tőkehatékonyság a cél.
  • A költségstruktúra átrendezése továbbra is kritikus, és ezzel 10 milliárd dollárt szeretnének megtakarítani.
  • Újra fókuszba kerülne az erős x86 portfólió, miközben megmarad az AI stratégia, a termékportfólió pedig egyszerűsödne.

A vállalat vezetője szerint az Intel akár 3 milliárd dollár közvetlen támogatást kaphat a CHIPS törvény keretében az Egyesült Államok kormányának Secure Enclave programját tekintve. Itt ugye fontos, hogy a támogatás maga már biztosított, annak mértéke kérdéses még, ez ugyanis különböző mérföldkövekhez van kötve, de ha a cég teljesíti mind, akkor az említett összeghez jutnak hozzá.

Az Intel Foundry esetében némi változás, hogy nem pusztán az Intel különálló üzletága, hanem konkrétan a független leányvállalata lesz. Ennek egyik célja, hogy a bérgyártás iránt érdeklődő ügyfelek biztonságban érezhessék fejlesztéseiket, hiszen azok egy külön cégben jelennek meg, ami az Intel többi részétől el van választva. Ennél is fontosabb, hogy ezzel a struktúrával független finanszírozási forrásokat is ki lehet értékelni, ami az Intel Foundry fejlődésére levetítve nagyon hasznos tényező.

Kevésbé kellemes hír, hogy az Intel Foundry tőkehatékonyságának növelése némi áldozattal jár majd, többek között a lengyel és németországi projekteket a cég két évre felfüggeszti. A malajziai új, fejlett tokozóüzem ugyanakkor elkészül, viszont a gyártás tényleges megkezdése a piaci feltételekhez lesz igazítva.

A fentieken túl bizonyos üzletágak összevonásra kerülnek, többek között a szoftver beolvad a fő üzleti vonalba, ahogy a peremhálózati és autóipari megoldások a kliensekhez kerülnek, az integrált fotonika pedig az adatközpontok területének lesz része.

Végeredményben ezek egy kevésbé behemót Intelt fognak eredményezni, amely cég jobban tudna reagálni a változásokra. Ennek alapja a munkaerő elbocsátása is, és Pat Gelsinger szerint nagyjából félúton járnak a tervezett 15 000 fős leépítést tekintve. A költségoptimalizálás részét képezi majd a vállalat tulajdonában lévő globálisan ingatlanok nagyjából kétharmad részben történő felszámolása vagy csökkentése. Ezen túlmenően az Altera ismét szóba került, amelytől legalább részben megválna a cég, hogy növelni tudja készpénzállományát.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.