Szeptember 9-én tartotta meg éves őszi termékbemutatóját az Apple, ahol az Apple Watch Series 10 mellett új AirPods 4 modelleket és az iPhone 16 készülékcsaládot mutatták be. A telefonok között idén is van Plus, Pro és Pro Max modell, ezek technikai specifikációi közül viszont sok nem hangzott el a prezentációban. Ilyen például, hogy egységesen 8 GB operatív memóriát kaptak a modellek, erre valószínűleg az A18 és A18 Pro chip és az ősszel érkező Apple Intelligence funkciók miatt van szükség. A tavalyi modellek közül csak a Pro változatokban volt 8 GB RAM, az iPhone 15 és a 15 Plus csak 6 GB memóriával gazdálkodott.

Hirdetés

Szintén egységes, hogy az összes iPhone 16-os támogatja a legfrissebb Wi-Fi 7 szabványt (802.11be) két adó és két vevő antennával (2×2 MIMO). A telefonok így a 2,4 és 5 GHz-es sáv mellett a 6 GHz-et is használhatják szimultán, ezzel teoretikusan 40 Gbps letöltési sebességet is elérve.


(forrás: MacRumors) [+]

Nem változott viszont az adatmásolás sebessége, már ami az iPhone 16 és 16 Plus telefonokat illeti. Hiába a Type-C csatlakozó, az továbbra is csak az USB 2-es adatátviteli sebességet (480 MB/s) támogatja. A Lightning is ugyanezt kínálta éveken át. Itt már elkülönülnek a Pro modellek, az iPhone 16 Pro és 16 Pro Max az USB 3-as adatátviteli sebességet 10 GB/s-ra tolja, az A18 Pro chip pedig elvileg gyorsabb és hatékonyabb videókódolásra képes, így javul a külső tárolóra való rögzítés. Viszont még így is elmaradnak az iPhone Prók attól, amit az iPad Pro táblagépekben kínál a Type-C csatlakozó a 40 GB/s sebességre képes Thunderbolt 4-gyel.


[+]

De tud olyat is az iPhone 16 Pro, ami korábban nem volt jelen más Apple készülékben. Az iOS 18-as rendszerrel a telefonok támogatják már a JPEG-XL formátumot. A JPEG-XL a JPEG-hez hasonlítva fejlettebb tömörítést ígér, ráadásul opció a veszteséges és a veszteségmentes tömörítés is. Ezt az Apple által fejlesztett HEIC formátum sem tudja, az veszteséges, bár kevesebb adatvesztéssel jár használata, mint a JPG-é. Az iPhone 16 Pro kameráit így professzionálisan használók valószínűleg szívesebben használják majd a RAW mellett a JPEG-XL formátumot. Természetesen az iPhone emellett továbbra is támogatni fogja a JPEG-et és a HEIC-et is.


[+]

Annak tekintetében nincs változás, hogy az USA-n kívül értékesített iPhone-ok megtartották a fizikai SIM-kártyát, míg az amerikai telefonok kizárólag eSIM-mel működnek. Az iPhone 16 készülékcsalád Dual SIM képességeinek kihasználására viszont továbbra is egy fizikai és egy eSIM szimultán használatával lesz csak lehetőség, két fizikai SIM-et csak a kínai és egyes más kelet-ázsiai régiókban árult iPhone-ok fogadnak be. Szintén csak az amerikai iPhone-ok jellemzője maradt a milliméteres hullámhosszú 5G-s hálózatok támogatása, a világ többi részén sub-6GHz 5G-t használnak a telefonok.


(forrás: MacRumors) [+]

Végül egy, a Pro modelleket érintő változás: az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max is könnyebb, mint utódjai. A lentebbi felsorolásban látható extra grammok a nagyobb kijelzőből és a nagyobb akkumulátorból erednek.

  • iPhone 15 Pro: 187 gramm
  • iPhone 16 Pro: 199 gramm (ez + 6% az elődhöz képest)
  • iPhone 15 Pro Max: 221 gramm
  • iPhone 16 Pro Max: 227 gramm (ez +2,5% az elődhöz képest)

Bár nem az iPhone-okra vonatkozik, de kiegészítőként talán elfér ebben a felsorolásban, hogy a tegnap esti termékfrissítést követően az AirPods fülhallgatók már úgy kerülnek a csomagolásba, hogy nem tesznek melléjük a gyárban USB-C kábelt.

A FineWoven anyagú tárcák maradnak a kínállatban
A FineWoven anyagú tárcák maradnak a kínálatban (forrás: 9to5Mac) [+]

Végül még egy frissítés az Apple saját iPhone-kiegészítői kapcsán, amiről nem beszéltek: a FineWoven anyagú védőtokokat megszünteti az Apple, csak az átlátszó műanyag és a színes szilikon tok marad a gyártói kínálatban. Utóbbiakat egyébként megmutatták a prezentáción. A FineWoven újrahasznosított textilből készült anyag volt, ami a bőr védőtokot helyettesítette az Apple kínálatában, viszont az új anyag minősége nem volt megfelelő. A MagSafe segítségével az iPhone hátára tapadó FineWoven tárcát továbbra is árulja az Apple, és a kínálatban megjelentek a gyártói kínálatban a Beats márka alatt is különböző színű védőtokok.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.