A Bluetooth fejlesztéséért felelős Bluetooth Special Interest Group bejelentette a 6.0-s szabványverziót, amely hatékonyabb és biztonságosabb működést ígér az elterjedt technológiára építve. A Bluetooth  5.0 még 2016-ban mutatkozott be, azóta pedig el is terjedt, és éppen itt volt az ideje a komolyabb továbbfejlesztésnek.

Hirdetés

Konkrétan hat változást eszközölt a felelős szabványügyi szervezet, és ezek között vannak lényegesebb vagy kevésbé látványos újítások. A kritikus fejlesztésnek a Channel Sounding számít, ez érezhetően javítja a Bluetooth-alapú digitális kulcsok és az eszközkeresési funkciók pontosságát. Gyakorlatilag centiméteres pontossággal meghatározhatják egymás helyét a kompatibilis termékek, ami például kifejezetten jól jön majd a digitális zárak piacán, mivel nagyon részletesen konfigurálni lehet, hogy mennyire kell közel vinni a kulcsként szolgáló eszközt, hogy a zár feloldása megtörténjen.

A fentieken túl az energiatakarékosságot segítik elő a Decision-Based Advertising Filtering, illetve a Monitoring Advertisers opciók, az Isochronous Adaptation Layer (ISOAL) Enhancement által pedig lehetővé válik a kommunikációs késleltetés csökkentése. Újítás még az LL Extended Feature Set, ami a Bluetooth LE eszközök funkcióit bővíti, níg a Frame Space Update által az elérhető sávszélesség növelhető.

Sajnos a Bluetooth 6.0-s eszközök érkezése egyelőre még nincs terítéken, de a következő év során beindulhat az új szabvány terjedése.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.