Két új papírszerű NXTPaper kijelzős okostelefont és két táblagépet mutatott be a TCL a 2024-es IFA-n. A cég a TCL 50 Pro NXTPaper 5G-t és a TCL 50 NXTPaper 5G-t alig különbözteti meg egymástól.

6,8 hüvelykes FDH+ (1080 x 2460 pixel, 396 ppi) felbontású és 120 Hz-es, tükröződésmentes LCD kijelzőt kínál a TCL az 50 Pro NXTPaper 5G telefonjában, melynek oldalán fizikai csúszkával válthat a felhasználó a normál és az e-ink technológiát imitáló Max Ink módok között a kijelzőn. Ebben a Max Ink módban a telefon fekete-fehérben, papírszerű felületet szimulálva jelenít meg tartalmat, és blokkolja a zavaró értesítéseket, hogy a szövegek olvasása még kényelmesebb legyen. A felhasználó négy saját alkalmazást adhat hozzá ehhez a módhoz, például a WhatsAppot vagy a Messengert, hogy ne maradjon le fontos értesítésekről, de alapértelmezetten le vannak tiltva a közösségi platformok. A Max Ink mód amellett, hogy digitális detoxnak is használható, akár akkumulátorkímélőként is jó. A TCL 50 Pro NXTPaper 5G akár egy hétig is működik egy töltéssel ebben a módban az 5010 mAh-s akkumulátorral. A töltés USB 2.0-s Type-C csatlakozón keresztül mehet 33 wattal.

Kék színben az 50 Pro NXTPaper 5G
Kék színben az 50 Pro NXTPaper 5G (forrás: TCL) [+]

A TÜV Rheinland, az SGS és az Eyesafe szemkímélő minősítéseit is megkapta a telefon, mely a kijelzője mellett szoftverében is kínál szemkímélő opciókat, például az éjszakai olvasó mód vagy az, hogy figyeli a telefon a felhasználó szemének távolságát a kijelzőtől és értesítésben figyelmeztet, ha túl közel emeli valaki a panelt az arcához.

Hirdetés

(forrás: TCL) [+]

Együttműködés van a TCL és a Microsoft között, így a redmondi cég MI modelljeire hagyatkozik a telefon több esetben is, például az írást segítő módban vagy a felvett hangjegyzetek szöveggé alakításában. Egyelőre azt nem tudjuk, hogy ezek magyarul működnek-e. A mesterséges intelligenciát használó feladatokat titkosítja a TCL telefonja, a cég ígérete szerint nem adják ki harmadik félnek, és hét nap után a szerverekről is törlik. A telefonon egyébként Android 14 fut, egy MediaTek Dimensity 6300 SoC-n. A telefonban 8 GB RAM és 512 GB tárhely van, utóbbi bővíthető 2 TB-ig microSD-vel. A memória a tárhelyből lecsípett plusz 8 GB virtuális RAM-mal bővíthető.

A TCL szerint telefonjuk tökéletes olvasáshoz
A TCL szerint telefonjuk tökéletes olvasáshoz (forrás: TCL) [+]

Az előlapi kamera 32 megapixeles, a hátlapi főkamera 108 megapixeles érzékelőt használ, van LED villanó és egy 8 MP ultraszéles, valamint egy 2 MP makró segédkamera is a hátlapon. A telefon támogatja az 5G-s hálózatokat, van benne NFC, a Bluetooth 5.3 mellett pedig 3,5 mm-es csatlakozó is. Adott a 2D-s arcazonosítás, de van ujjlenyomat-leolvasó is a bekapcsoló gombban. A TCL azt ígéri, hogy két frissítést biztosít majd a telefonhoz, így még az Android 16 is fut majd a készüléken.

Ránézésre nincs különbség a Pro és az sima 50 NXTPaper 5G között
A színen kívül ránézésre nincs különbség a Pro és az sima 50 NXTPaper 5G között (forrás: TCL) [+]

Ugyanezzel a kijelzővel, de a 8 GB operatív memória mellett csak 256 GB tárhellyel érkezik a sima TCL 50 NXTPaper 5G, ami 229 euróért kerül majd forgalomba. A Pro modellért 299 eurót kér el a TCL, a telefon mellé könyvként nyitható védőtokot és egy érintőceruzát is adnak, de telefon dobozában megvan a 33 wattos töltő és a szilikon védőtok. A sima 50 NXTPaper 5G mellett nincs fali adapter. Ezen kívül más különbség nincs a telefonokban, a hardver, a szoftver, a kamerák, és a méretek (167,6 x 75,5 x 7,99 milliméter és 196 gramm) is egységesek a telefonokban.

TCL 50 NXTPaper 5GTCL 50 NXTPaper 5G TCL 50 NXTPaper 5G (forrás: TCL) [+]

A két telefon mellett megérkezik az európai piacra a MediaTek Hello G99-cel szerelt TCL NXTPaper 14 táblagépe is. A 14,3 hüvelykes kijelzővel szerelt táblagép 399 eurós áron indít, benne megtalálható ugyanaz a NXTPaper 3.0-s technológia, ami az újonnan bejelentett telefonokban is dolgozik. A készülékház 322,41 x 222,02 x 6,95 milliméter, és 750 grammot nyom a tablet. A kijelző 2400 x 1600 pixeles felbontású, 3:2 a képarány, frissíteni 60 Hz-en tud. A TCL szerint 400 nites fényerőre képes a panel, a tízpontos multitouch mellett pedig van T Pen támogatás is. A T Pen alaptartozék, egy egy aktív érintőceruza.

TCL NXTPaper 14 tokban és állványon
TCL NXTPaper 14 tokban és állványon (forrás: TCL) [+]

A tabletben 10 000 mAh-s telep található, ezt 33 wattal lehet tölteni, a szükséges adapter alaptartozék. A táblagépen Android 14 fut, viszont támogatási időt nem ígért a TCL egyelőre. 8 GB memória van a táblagépben, mellette 256 GB tárhely. Ujjlenyomat-leolvasó nincs, 2D-s arcazonosítás van. A hátlapon egy 8 megapixeles kamera van autofókusszal és LED villanóval, az előlapon viszont két érzékelő is van, egy 13 MP-es és egy 5 MP-es fix fókusszal. Wi-Fi 5-ös modem, Bluetooth 5.0, és egy USB 2.0-s Type-C csatlakozó van a táblán. Emellett adott négy hangszóró sztereó hangzáshoz, de a 3,5 mm-es jack hiányzik.

Így néz ki a TCL NXTPaper 14Így néz ki a TCL NXTPaper 14 Így néz ki a TCL NXTPaper 14 (forrás: TCL) [+]

Már NXTPaper technológiát használó kijelző nélkül jön a TCL Tab 11 Gen 2., mely egy Android 14-et futtató, 10,95 hüvelykes LCD kijelzővel szerelt táblagép. A panel 1920 x 1200 pixeles felbontású, 60 Hz-es és 8:5 a képarány. A panel támogatja az aktív T Pen ceruzát és jár hozzá a dobozban alaptartozékként. A 6 GB RAM és 256 GB tárhely mellett MediaTek Helio G80-as SoC található a tabletben. Megjelenésében hasonlít a csúcsmodellre, és ebben is megvan a sztereó hangszóró, viszont árban kedvezőbb, 199 euró az ajánlott fogyasztói ára Európában. A tárhely ebben is bővíthető microSD-vel, 1 TB-ig bővíthető a tárhely.

A Tab 11 Gen 2. egy egyszerű, családi felhasználásra szánt tablet
A Tab 11 Gen 2. egy egyszerű, családi felhasználásra szánt tablet (forrás: TCL) [+]

Az előlapi kamera itt csak 5 megapixeles fix fókusszal, a hátlapon pedig egy 8 MP-es érzékelőt és LED villanót tartalmaz a kamerarendszer. Adott a kétsávos Wi-Fi, a Bluetooth 5.0, és az USB-C csatlakozó USB 2.0-s sebességgel. A 3,5 mm-es csatlakozó innen kimaradt. A 8000 mAh-s akkumulátor 18 wattal tölthető a gyári töltővel. A tablet IP54-es védettséggel rendelkezik, a készülékház 253,6 x 165,4 x 7,3 milliméter, súlya pedig 512 gramm.

Magyarországon október elsejétől lesznek elérhetők az új készülékek a boltokban, viszont egyelőre a hivatalos magyar árakat nem tudta megmondani a TCL.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.