Hirdetés

Az AheadComputing bizonyosan ismeretlen az olvasók számára, hiszen eléggé fiatal cégről van szó, ugyanakkor már most figyel rájuk az ipar, ugyanis négy olyan mérnök alapította, akik az Intelnél igencsak domináns pozíciót töltöttek be. Persze valószínű, hogy Dr. Debbie Marr, Jonathan Pearce, Dr. Srikanth Srinivasan és Mark Dechene neve nem mindenkinek lesz ismerős, de mindannyian a Santa Clara-i óriáscég korábbi processzorain dolgoztak, ráadásul nagy teljesítményű magdizájnokon. Dr. Debbie Marr konkrétan a Hyper-Threading technológia megalkotója, illetve a kékek egyik legsikeresebb fejlesztésének, a Haswell kódnevű lapkának a vezető tervezője volt.

A friss cégen belül RISC-V dizájnok készülnének, ami logikus döntésnek tűnik, hiszen az említett utasításarchitektúra nyílt, azaz kifejezetten jó licencfeltételek mellett használható, ráadásul az alapokat tekintve is igen rugalmas, hiszen energiahatékony és nagy teljesítményű magok is tervezhetők rá. Utóbbira annyira sok példát még nem láthattunk, de megvalósítható.

Az AheadComputing egyébként egyelőre RISC-V CPU IP-k tervezésében és licencelésében gondolkodik. Lényegében a klasszikusan kifizetődő üzleti modellt választják, amelyben készre tervezett magokat kínálnak fel az érdeklődőknek, és az így szerzett partnerek saját chipdizájnokat építhetnek ezekre.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.