Hirdetés

Amióta Pat Gelsinger nyílt levélben vázolta fel az Intel jövőjét, azóta folyamatosak a találgatások arról, hogy milyen lépésekre szánja el magát a cég. A Reuters exkluzív riportja szerint körvonalazódnak az első fontosabb intézkedések, amelyek része lehet az Altera tervezett eladása. Erről nemrég mi is írtunk, és úgy néz ki, hogy nagyon kacérkodik a gondolattal a vállalat, hiszen jelen helyzetben nem tudnak mit kezdeni az eleve leválasztott, nem túl jól teljesítő üzletággal.

A másik, amolyan alternatív lépés a 30 milliárd dollárért épülő, németországi chipgyártó üzem munkálatainak szüneteltetése lenne. Bár a cég korábban azt közölte, hogy az átszervezés nem érinti majd az IDM 2.0-s terveket, ha nem sikerül más területen kellő költséget megtakarítani, illetve az egyes üzletágat eladásából kellő tökét felhalmozni, akkor muszáj a bérgyártás oldalán visszább venni a költségeket, és pusztán egy nagyobb üzem megépítésének elnapolása is jelentős spórolást eredményezhet.

A Reuters azt is tudni véli, hogy a közelgő igazgatósági ülésen az Intel még nem fogja javasolni a bérgyártó üzletág leválasztását. Utóbbi lehetőség nemrég ugyan felmerült, de a vállalat ragaszkodhat az eredeti elképzeléseihez. Ezt vélhetően a cégvezető erőlteti a legjobban, hiszen az IDM 2.0 kvázi Pat Gelsinger saját gyermeke, valószínűleg előbb kapcsol le minden mást az Intelről, hogy ezt elengedje. Stratégiai szempontból viszont sok előnye lenne a gyártás leválasztásának. Egyrészt az államokat csak az utóbbi tényező érdekli, tehát ezt még önálló formában támogatni is tudnák, de az Intel tervezői részlegeit nem, azok állami szinten nem hasznosak. Másrészt a gyártás leválásával az Intel is megszabadulna a legnagyobb anyagi tehertől, ami gyakorlatilag a cég egyetlen nagy, szinte kezelhetetlen problémája.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.