Az Intel a jelenleg is zajló nagy átszervezések közepette a jelenlegi útitervek egyszerűsítését tűzte ki célul. Erről részben már korábban is érkeztek híresztelések, amelynek keretében a köztes generációkat elengedné a cég, de most már arról is hallani, hogy csak valós és teljes generációváltások történnek majd a jövőben, a specifikus irányokat pedig eldobják.

Hirdetés

Ez a kliensek területén lényegében annyit jelent, hogy a jelenleg érkező Arrow Lake megoldásokat kizárólag a Panther Lake követi. A kifejezetten jól sikerült, ultramobil szintre szánt Lunar Lake ugyan megmarad, legalább addig amíg jól eladható, de utódot már nem kap. Ennek az oka az lehet, hogy a képességei mellett csak viszonylag szűk piacot tud célozni, vagyis tömeges eladások nem várhatók tőle. Ilyen formában nincs értelme ezt az irányt erőltetni, ugyanis az átalakításokkal járó, jóval korlátozottabb kutatási és fejlesztési büdzsé limitálja a lehetőségeket. Sokkal hasznosabb lesz az Intel számára a pénzt és az erőforrást olyan termékekre költeni, amelyek nagyobb mennyiségben adhatók el a piacon.

Az útiterv egyszerűsítése mellett a csúcskategória kevésbé lesz kritikus. Az Intel ezt konkrétan elengedi. Amíg például az Arrow Lake-ből lesz olyan mobil fejlesztés, ami nyolc darab P-magot kínál, addig a Panther Lake esetében a P-magok száma maximum négy lehet. Ez is egy költségcsökkentési tényező, nem adhatók el az erősebb modellek olyan mennyiségben, hogy megérje az amúgy is nagyon limitált erőforrást ezekre költeni.

Egyetlen egy specializáltnak mondható irány marad meg, konkrétan a nagy IGP-s konstrukció, ami a Panther Lake-en belül kiszolgálásra is kerül. Úgy tudjuk, hogy a döntés mögött az OEM partnerek igénye van, ugyanis többen jelezték az AMD-nek és az Intelnek is, hogy reagálni kellene PC-s szinten az Apple komolyabb rendszerchipjeire, amelyeket nagy teljesítményű, vékony, professzionális felhasználásra szánt notebookokba tudnak helyezni. Ez dedikált GPU-val megoldhatatlan probléma, és úgy néz ki, hogy ez az igény mindkét PC-s cégnél nyitott fülekre talált. Persze ez valamilyen szinten növeli a költségeket, miközben kockázatosnak is számít, hiszen nem látni előre, hogy mekkora a célozható piac, de alapvetően olyan új kategóriát teremt, ami megérheti az erőforrás beáldozását.

Végeredményben az Intel olyan költségcsökkentésre játszik, amivel a PC-piac nagy részét továbbra is célozhatják, lemondva azokról a területekről, amelyek inkább csak a presztízs szempontjából számítanak. Korlátozott erőforrások mellett ez nagyon átgondolt lépés, hiszen a profitmaximalizálás a cél, azt pedig a tömegpiacon lehet elérni.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.