Az NVIDIA még tavasszal mutatta be a Blackwell dizájnt, amely kapcsán prezentálásra került a DGX GB200 NVL72 rackszervert. Ez 36 darab Grace CPU-t és 72 darab B200 GPU-t tartalmaz, vízzel hűtött formában, de bejelentésre került egy alternatív verziója is NVL36x2 jelzéssel, ami két rackben biztosította volna az előbbi hardvereket.

Ming-Chi Kuo a Medium oldalán most arról írt, hogy az NVL36x2 opció fejlesztése szünetel, ugyanis a főbb ügyfelek inkább az NVL72 után érdeklődnek. Ennek egyébként oka van, hiszen egy rackben kínál megegyező számú CPU-t és GPU-t, vagyis helytakarékosabb megoldásról van szó, ráadásul a közvetlenebb összeköttetés miatt bizonyos feladatokban jobban is skálázódik.

Amiért NVL36x2 egyáltalán készült az a fogyasztás, ugyanis az NVL72 132 kW-os TDP-vel bír, ami ebben a méretben a valaha specifikált legmagasabb adat. Ebből adódóan a rendszer tervezése kifejezetten sok buktatóval rendelkezik, és ezeket nem könnyű megoldani. Emiatt a kétrackes dizájn kisebb nehézségek elé állította volna a mérnököket, de az ügyfelek igényei mások. Ugyanakkor Ming-Chi Kuo megjegyzi, hogy az NVIDIA,  optimista előrejelzése nem biztos, hogy teljesül, így az NVL72 tömeggyártása esetlegesen a következő év második felére csúszhat.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.