Az AMD elérhetővé tette a 24.9.1-es verziószámú AMD Software kiadást, amely a Frostpunk 2, a Warhammer 40,000: Space Marine 2 és a God of War Ragnarök játékokhoz, valamint a The Sims 4 DirectX 11-es frissítéséhez kínál kínál megfelelő profilt. Ezen túlmenően a Final Fantasy XIV kiterjesztett lehetőségeket kapott a Radeon Boostra, míg a Black Myth: Wukong, a Frostpunk 2, a Creatures of Ava, a God of War Ragnarök és a Ghost of Tsushima: Director’s Cut HYPR-RX támogatásban részesült. További adalék, hogy a Counter-Strike 2 című játékhoz elérhető a Radeon Anti-Lag 2 Vulkan API-val működő verziója.

Az eszközillesztőben hivatalosan elérhetővé vált a képgeneráló Fluid Motion Frames technika második iterációja, ami a Fluid Motion Frames 2 névre hallgat. Ez továbbra is a meghajtó oldalán működik, tehát nem szükséges az alkalmazáson belül implementálni, és elsődlegesen optimalizálásokat tartalmaz az elődhöz viszonyítva. Az új képgenerálót mostantól nem csak engedélyezni lehet, hanem konfigurálni is. Többek között megválasztható a felkínált minőség, így lehet kérni High vagy Performance beállítást. Előbbi nyilván jobb, míg utóbbi rosszabb eredményt ad, de persze gyorsabban. A másik konfigurációs opció a keresőmód, ami a képgenerálás melletti képkockamegjelenítés folyamatosságáért, ezen belül is az úgynevezett fallback aktiválódásáért felel. Ez konkrétan a képgenerálás ideiglenes leállítását jelenti a gyors mozgású jeleneteknél, így biztosítva a legjobb interpolált képminőséget. Ez a keresőmód is konfigurálható Standard és High beállítás formájában. Itt azt kell tudni, hogy 1080p-s felbontáshoz az előbbi, míg 1440p vagy jobb felbontás mellett az utóbbi a kedvezőbb választás.

Mindkét mód alapértelmezetten Auto konfigurációval rendelkezik – ami egyénileg módosítható. Ez a keresőmód esetén a felbontáshoz állítja az optimális paramétert, míg a teljesítménymód során az IGP-k a gyorsabb beállítással futnak, a dedikált GPU-k pedig a lassabb, de jobb minőségűvel. A keresőmód egyébként már gépi tanulást is alkalmaz, tehát részben AI feladatról van szó. Az AMD mérései alapján az AFMF 2-nek rövidített újítás, aktív HYPR-RX-szel átlagosan 250%-os gyorsulást eredményez.


[+]

Az AMD szerint a Fluid Motion Frames 2 alacsonyabb késleltetés mellett működik az elődhöz viszonyítva, ha a Radeon Anti-Lag vagy Radeon Anti-Lag 2 aktív, emellett már a Radeon Chill funkcióval is üzemképes. A fentieken túl a Fluid Motion Frames 2 már nem csak az összes DirectX 11-es és 12-es játékot támogatja, hanem a Vulkan és az OpenGL API-ra írt címeket is, továbbá hibrid grafikát alkalmazó konfigurációkon a kijelzőre kötött grafikus vezérlőn fut, ami jellemzően az IGP, vagyis a leképezést végző dedikált GPU-t tehermentesíti.

Az AMD egy frissített Vulkan implementációt is hozott, amely immáron kezeli az alábbi kiterjesztéseket:

  • VK_AMD_anti_lag
  • VK_KHR_maintenance7
  • VK_KHR_pipeline_binary
  • VK_EXT_shader_object

A Microsoft Agility SDK 1.715.0 Preview kiadására vonatkozó változás, hogy a friss meghajtó támogatja a még fejlesztés alatt álló, Mesh Nodes funkcióval kiegészített Work Graphs képességet, ami a RDNA 3 architektúrára épülő Radeonokon alkalmazható, és lehetővé teszi a valós idejű tartalomgenerálást.

Bevezetésre került a Geometric Downscaling nevű funkció is, ami a Radeon 800M IGP-ken, illetve a Radeon RX 7000 sorozatú GPU-kon kevesebb képi torzulást eredményez, ha a lejátszott, relatíve magas felbontású videót az adott ablak alacsonyabb felbontásához kell skálázni.


[+]

A hibák tekintetében az új csomag számos gondot orvosol, amelyeket az alábbi felsorolás részletez:

  • Sikerült felszámolni a Final Fantasy XIV és a Warhammer 40,000: Space Marine 2 stabilitási, illetve a Black Myth: Wukong és a Ghost of Tsushima: Director’s Cut képminőségbeli gondjait, amelyek bizonyos szituációkban fordulhattak elő.
  • Az AMD Software: Adrenalin Edition többet nem fog váratlanul elindulni alvó módból való visszatérés során
  • Az AV1 kodekkel való rögzítés esetén a kép és a hang ezentúl biztosan szinkronban marad

A 24.9.1-es verziójú drivercsomag a 64 bites Windows 10, valamint 11 operációs rendszert támogatja, és a Radeon RX 5000, 6000, illetve 7000 szériás grafikus kártyákhoz, továbbá a legalább első generációs RDNA dizájnt használó mobil Radeonokhoz telepíthető, plusz támogatja még az RDNA architektúrára épülő IGP-vel rendelkező Ryzen, illetve Athlon APU-kat is. A notebookokhoz az AMD általános terméktámogatást kínál, vagyis a csomag telepíthető a megfelelő hardverekkel rendelkező noteszekre, de az egyedi, specifikus funkciókért nem felelnek, ezekhez továbbra is külön terméktámogatás szükséges az adott rendszer gyártójától.

Az AMD Software: Adrenalin Edition 24.9.1-es szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció letölthető az AMD szerveréről.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.