Hirdetés

A VGA-gyártók lassan készülnek az új generációs felhozatalra, amelyről ugyan még nem beszélnek hivatalosan, de gyakorlatilag pár hónapon belül megtörténnek a bejelentések. A legtöbben azt várják, hogy viszonylag sok változás lesz, ami részben igaz is, de az az álom lassan szertefoszlik, hogy a VRAM kapacitása is nőne. Márpedig erre szükség lenne, ugyanis egyre több játék igényel 12-16 GB VRAM-ot, akár ennél többet is magasabb felbontáson, és akkor még a jövőre érkező címekről nem is beszéltünk.

A fentiek miatt érdeklődtünk a VGA-gyártóknál, hogy miképpen szolgálhatják majd ki ezeket az igényeket, de sajnos nincsenek jó hírek. Azt megtudtuk, hogy pusztán technikailag megoldható lenne 32, 48 vagy 64 GB-os VGA-kat is kiadni, mivel csak annyit kellene hozzá tenni, hogy ne csak a nyomtatott áramköri lap egyik oldalára kerüljenek memóriák. Ez régen bevett szokás volt, és ma sincs alapvetően akadálya, feltéve persze, ha a fogyasztási keret növelhető annyira, hogy az a plusz 20-40 watt beleférjen.

Információink szerint nagyon sokáig tervben is volt, hogy a felsőházba 24-32 GB-os megoldások érkezhetnek, de még a középkategória tetején is opció volt a 32 GB, ugyanakkor olyan elképesztő igény mutatkozik az AI gyorsítókra, hogy ezek az elgondolások változtak. Jelenleg a VGA-gyártók sem látnák biztosítottnak, hogy a 24-32 GB-os VGA-k a játékosoknál landolhatnak-e, ugyanis az AI-ra gyúró cégek egyszerűen felvásárolhatnak minden gyárból kijövő terméket. Ezzel pedig a játékosok nem jutnának hozzá az új fejlesztésekhez, pont úgy, ahogy a bányászláz idején. Emiatt azt találták ki az érintettek, hogy a VRAM kapacitását annyira limitálják, amennyire csak lehet és érdemes, ami kedvezőtlen az AI-nak. Emiatt mind az AMD, mind pedig az NVIDIA csak a sorozaton belüli csúcsmodellnél tervez 32 GB-os modellt, az egyel kisebb már 16 GB lesz. Persze árban a 32 GB-os Radeon messze a 32 GB-os GeForce alatt marad majd, viszont az egyik érintett gyártó szerint az AMD nem is kínál majd hozzá olyan szintű AI-ra vonatkozó támogatást, hogy az vonzó legyen a cégeknek, így a vörös oldal inkább a professzionális opciók felé tereli az érdeklődőket, miközben az NVIDIA igazából erre nem koncentrál, a csúcs-GeForce is megkapja a teljes terméktámogatást, cserébe minden korábbinál drágább lesz, gyakorlatilag professzionális árszintű.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.