Bevezető, doboz, külső

Idén tízéves az Apple Watch, az óra pedig ahelyett, hogy egy extra évfordulós kiadást kapott volna, mint az iPhone X, folytatta az évről-évre, generációról-generációra történő apróbb előrelépéseket. Az Apple óráinál így tíz év távlatából visszanézve feltűnhet a minta, hogy 3-4 évenként van valami nagyobb fejlesztés, ami jellemzően a kijelző méretének növekedését jelenti. A tizedik szériás Apple Watch egyébként kisebb méretében (42 mm) akkora, mint az első három szériányi Apple Watch nagyobb változata volt. Visszatérve egy gondolat erejéig erre a három-négygenerációs ciklusra: logikus, órát talán még telefonnál is ritkábban cserélnek azok, akiknek csak egy extra kijelző ez iPhone-jukhoz, esetleg időnként rögzítenek vele egy-két sétát.


Örömteli, hogy a csatlakozó nem változott, így a számomra kényelmesebb szövet szíjra cserélhettem a gyárit könnyedén [+]

Az Apple Watch Series 10 ára 189 990 forintról indul, a nálunk járt 46 mm-es nagyobb modell 204 990 forint az alumíniumtokkal és eSIM nélkül csak Wi-Fi és GPS kapcsolattal. Idén opció a titán tokozás, ami 329 990 forintról indul, a nagyobb méretű verzió pedig 354 990 forint, ami pont húszezer forinttal van az Ultra 2 ára alatt. Aki pedig csak azért vett volna Ultrát, mert nagyobb a kijelzője (1,9 hüvelyk), a Series 10-zel egy nagyobb méretű ténylegesen használható kijelzőt (1,8 hüvelyk) kap, lévén kisebb a szegély, egy jelentősen vékonyabb és kisebb házban. A teszteszközt biztosító iSTYLE kínálatában elérhetők az új Apple Watch modellek, köztük a fekete Ultra 2 is.

Hirdetés

Normál számlap és mindig éber kijelzőNormál számlap és mindig éber kijelző Normál számlap és mindig éber kijelző [+]

Persze vannak azért dolgok, amikről le kell mondani, ha az Ultra helyett a Series 10-et választja az ember, ezekre még később visszatérünk. Viszont a 46 x 39 x 9,7 milliméteres tokozás és a 36,4 grammos tömeg a tesztelt Series 10-es modellt olyan könnyűvé és kényelmessé teszi, mint egyik korábbi Apple Watch órát sem. Megértem azokat, akik valami nagyobb áttervezést vártak, esetleg kör alakú kijelzőt, de egyrészt ez a formájú kijelző jobban használható az okosfeladatokra, másrészt szerintem annak is örülhetünk, hogy végre nem úgy néz ki az Apple Watch, mintha egy krumplit szíjaznánk a csuklónkra. Az Apple részéről nézhetjük úgy is a Series 10-et, mint egy nyilatkozatot, hogy szerintük ez a megfelelő forma és kialakítás, játszanak más gyártók a körökkel.

Felül egy Series 7-es, az utolsó nagyobb formai változás, alul a Series 10
Felül egy Series 7-es, az utolsó nagyobb formai változás, alul a Series 10 [+]


[+]

Aki látott vagy használt Apple Watch órát úgy valaha, az otthon fogja érezni magát. A dobozban az USB-C végű, szövettel ellátott töltőkábel, melynek mágneses vége az óra hátára tapad. Az óra oldalán a tekerhető és kattintható korona, alatta egy gomb. Az iPhone-ra letölthető alkalmazásban beállítható, hogy melyik karunkon hordjuk az órát és merre néz a korona, így nincs egyértelműen jobb vagy bal oldal. A szíjak változatlanok, ami pozitívum, hisz így — ha a méret passzol — az összes eddigi Apple Watch szíjunkkal tudjuk majd használni az új órát is.

A doboz és tartalma
A doboz és tartalma [+]

A tavaly bevezetett ujjak összecsippentésével adható parancs maradt, és talán az új S10 SiP-nek és a négymagos NPU-nak (Neural Engine) köszönhetően gyorsabbnak tűnik. A kijelző OLED, az Apple pedig azt ígéri, hogy több betekintési szögből látszik a panel, mint korábban bármikor. LTPO kijelzőről van szó, ami képes mindig éber megjelenítésre, ez jól leolvasható, napfény alatt kellően fényes, este pedig kellően elsötétedik a környezeti fényérzékelővel. A 416 x 496 pixellel az élesség tökéletes, ugyanígy az érintési érzékenység is. A gyakorlatban a nagyobb kijelző viszont nem igazán ad hozzá az Apple Watch használatához, sőt, ha a Series 7-nél újabb modellel rendelkezünk, akkor annyiban talán ki is merül a Series 10 új kijelzőjének méretváltozása, hogy egy sorral többet tudunk elolvasni az új órán a bejövő üzenetből. Kényelmesebb viszont a kéznek a nagyobb kijelzőn akár a virtuális gombok, widgetek megérintése, akár az üzenetek elolvasása nagyobb betűméret mellett.


[+]

A tokozás csukló felé eső oldalán a szokásos elrendezésben találhatók az érzékelők, ezek pulzust, véroxigén-szintet, bőr- és vízhőmérsékletet mérnek. Van szívelektróda is az órában a koronába építve, és megvannak az EU-s engedélyek is az EKG készítésére. Az óra ezeken felül rendelkezik iránytűvel, barométerrel, gyorsulásmérővel, giroszkóppal és mélységmérővel is, az edzések és aktivitáskövetés mellett az érzékelőket pedig olyan funkciókhoz is beveti, mint a balesetfigyelés, az elesésfigyelés, és képes automatikusan riasztani a megadott kontaktokat és/vagy a 112-t is, ha úgy érzékeli, baj van és nem reagál a felhasználó.


[+]

Újdonság a nagyobb méretű hangszóró az órába építve és az érzékenyebb mikrofon. Az Apple állítólag engedi, hogy már közvetlenül az órán is játsszunk le zenét vagy podcastet, de ez nem sikerült a teszt alatt, mindig a közeli iPhone-on akarta elindítani a zenét. Az edzések során viszont jól érthetően és tisztán hallhatók az aktuális szakaszra vonatkozó bemondott infók, mint a megtett kilométerek száma vagy az aktuális sebesség. Mikrofonból továbbra is csak egy darab van, de a zajszűrő algoritmus ügyesen emeli ki a beszédhangot hívások közben.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.