A szerverpiac viszonylag értékes területnek tekinthet, hiszen a rendkívül jó haszonnal eladott processzorok és gyorsítók mellett azért a szervergyártók is jól meg tudják szedni magukat. Eddig igazából ezzel nem is volt gond, mivel az AMD és az Intel is készített egy adott generációba pár kisebb-nagyobb különbségekkel rendelkező processzorsorozatot, amelyekhez az esetek többségében valamilyen szabványos összeköttetéssel lehetet kötni a gyorsítókat. Ezzel gyakorlatilag minden gyártó számára elérhetők voltak azok a komponensek, amikre aztán tervezhettek valamilyen rendszert, és azt értékesíteni is tudták.

Hirdetés

Az utóbbi időszakban azonban egyre több kellemetlenség éri a cégeket. Többek között az NVIDIA inkább a saját HGX rendszereinek értékesítésére fókuszál, az AMD saját szervergyártót vásárol éppen, az Intel pedig elkezdte egyedi igényekre szabni az új Xeonokat.

Információink szerint a gyártópartnerek számára nem jelent különösebb gondot, ha a beszállító olyan egyedi igények specifikus lefedését tervezi, amire az általánosabb rendszerekkel amúgy sem jó dolgozni, tehát bizonyos szempontból értik ezeket a lépéseket, de azt kifejezetten problémásnak találják, hogy az NVIDIA a HGX rendszereik mellé olyan Xeonokat kapnak, amelyek számukra nem elérhetők. A HGX megoldások ellen eleve nehéz versenyezni, de ha az Intel még külön versenyhátrányba is hozza a partnereit az általánosan elérhető, kevésbé jó specifikációkkal rendelkező CPU-kkal, akkor az gyakorlatilag nem sok esélyt ad arra, hogy jobb alternatívákat kínáljanak.

Hasonló félelmek vannak felszínen az AMD és a ZT Systems kapcsán. Bár az előbbi cég hangsúlyozta, hogy csak a nagyobb volumenű egyedi megrendelésre fókuszálnának, ha az így születő rendszerek például a HGX opciókhoz hasonlóan általánosan is megvásárolhatók lesznek, akkor az a gyártópartnerek számára ugyanolyan versenyhátrányt jelentene.

A helyzet egyébként nem annyira kritikus, mert a kisebb megrendelők még mindig nem kérnek annyi hardvert, hogy megérje velük közvetlenül foglalkozni, de a piac formálódása érezhető, és különösebben nem rajonganak az irányért a szervergyártó partnerek.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.