Hirdetés

AI forradalom a zsebben és a felhőben

Nincs manapság okostelefon, viselhető kütyü, háztartási kellék vagy szórakoztatóelektronikai termék bemutatója az MI, vagyis a mesterséges intelligencia kifejezés elcsettintése nélkül. Pedig pár éve már velünk van az AI, vagyis az artificial intelligence, gondoljunk csak a Bixby asszisztens tevékenységeire vagy a Google Segédre, évtizedekkel korábban pedig a tudományos fantasztikum festett róla derűs vagy borúlátó képet. De miért pont 2024 lett az az év, amikor az AI dominál minden termékoldalon? A válasz egyszerre szimpla és összetett.

Az AI a szórakoztatóelektronikát is megbabonázta
Az AI a szórakoztatóelektronikát is megbabonázta a készüléken történő feldolgozással (forrás: Samsung)

Sokszorosára nőtt az okostelefonok és elektronikai kellékek számítási kapacitása, ezzel párhuzamosan pedig felbukkantak a termékekben azok a dedikált AI, NPU és egyéb komponensek, amelyekkel jóval hatékonyabb a mesterséges intelligenciára specializált feladatok elvégzése. A Samsung Premiere 7 és 9 projektorai például saját chipekkel kínálnak AI alapú felskálázást és Vision Booster képminőség javítást, a Neo QLED 8K AI képernyők pedig NQ 8 AI Gen 3 processzorokkal javítanak az audiovizuális minőségen és takarékoskodnak az energiával. Több tehát az AI szerepe, mint ami a felszínen látszik, és ha nem is kulcskérdés tisztában lenni a hátterével ahhoz, hogy élvezzük az előnyeit, nem rossz ötlet a lehetőségek széles tárházával megismerkedni.

A karikázással keresés a felhő erőforrásainak segítségével működik
A karikázással keresés a felhő erőforrásainak segítségével működik (forrás: Samsung) [+]

Szerveroldalon még inkább megugrottak az erőforrások és a gépi tanulásra, AI modellek fejlesztésére specializált hardverparkok, úgyhogy egyre kifinomultabb és hatékonyabb algoritmusok kínálnak egyre több lehetőséget a felhőben is, komoly adatbiztonság mellett, amelyre egyre nagyobb hangsúly került. Ilyen felhőalapú funkció, mint látni fogjuk, a kézrajzból megalkotott AI kép a Samsung telefonokon, és ugyancsak nagy AI funkciócsoport a nyelvi modellek használata, illetve az AI alapú alváselemzés a felhasználó eszközeinek erőforrásaira támaszkodva, de ne szaladjunk ennyire előre.

A Galaxy AI a Galaxy S24 családdal debütált és a funkciók a Z Fold6 érkezésével bővültek
A Galaxy AI a Galaxy S24 családdal debütált és a funkciók a Z Fold6 érkezésével bővültek [+]

A Samsung részéről a Galaxy AI gyűjtőnéven elindított funkciócsomag a Galaxy S24 családdal debütált 2024 elején, és a Z Fold6, illetve a Z Flip6 hajlíthatókkal lett kibővítve nyáron. Számos kulcsfunkció hamarosan a Z Flip5, a Z Fold5, a Galaxy S23 készülékekre és a Galaxy Tab S9 táblagépekre is ellátogatott, illetve bizonyos lehetőségek az eggyel korábbi csúcsmodellekre. Akadnak továbbá AI funkciói a Galaxy Watch7 és Watch Ultra óráknak, illetve a Buds2 / 3-nak és Buds2 / 3 Pro füleseknek is. Az év végéig a Samsung 200 millió Galaxy AI-t futtató eszközzel számol, és mivel termékei Magyarországon is roppant népszerűek, praktikus az AI-ról a márka megoldásait szemléltetve diskurálni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.