Bevezetés, doboz, külső

Lassan tízéves az Apple AirPods, a negyedik generáció pedig két verzióban is elérhető. Az AirPods 4 és az AirPods 4 Aktív zajkioltással első blikkre megkülönböztethetetlennek tűnnek, de az 59 990 forintos és a 84 990 forintos modell között több különbség is van az aktív zajszűrés meglétén kívül. Viszont mindkettő ugyanúgy szinte javíthatatlan konstrukció, úgyhogy ha még rendelkezünk meglévő és működő AirPods (vagy igazából bármilyen TWS fülessel), gondolkodjunk el rajta, biztosan kell-e nekünk az új? Ha igen, akkor a teszteszközöket biztosító iSTYLE kínálatában megtalálni őket, utána már csak a lelkiismeretünkkel kell elszámolni.

Hirdetés

A két AirPods 4 csomagolása annyiban különbözik, hogy az egyiken szerepel az Active Noise Cancellation felirat, minden másban egységesek. Az Apple-re jellemző fehér dobozban a fülhallgatók már a hordozó tokban ülnek, van némi kötelező papíralapú dokumentáció a használatról és ennyi, nincs töltőkábel sem. Mindkét új modell bölcsője már USB-C csatlakozón keresztül tölt kábelről.

Balra a zajszűrős, jobbra a sima AirPods 4
Balra a zajszűrős, jobbra a sima AirPods 4 [+]

A hordtok már különbözik a két modell esetén. A méret egységes (46,2 x 50,1 x 21,2 mm), de az ANC-s modell hordozója beépített apró hangszóróval van szerelve, ami csipogással jelzi, ha a Lokátoron keresztül keressük és a közelébe értünk. Ugyanígy csak az ANC-s modell tokjában van Qi töltés felvételére alkalmas tekercs, és csak ebben vannak apró mágnesek, amikkel az Apple Watch töltőjére pattintva is lehet energiával etetni az AirPods bölcsőjét. Az alapmodelléből ezek mind kimaradtak, cserébe kicsit könnyebb (32,3 gramm vs. 34,7 gramm). A fülesek mérete egységes (30,2 x 18,3 x 18,1 mm, 4,3 g), és ha valamiért rendelkeznénk egy sima és egy ANC-s modellel is, simán összekeverhetők. De töltést nem fog felvenni a sima AirPods 4 az ANC-s verzió hordozójából, sőt, csipog és pirosan villog az elülső oldalon lévő LED, valamint küld egy értesítést az iPhone-ra, hogy nincsenek párban. A tokról hiányzik a párosításra kényszerítő gomb, de a hátlap alatt van egy nyomásérzékeny felület, ha nem Apple termékkel akarnánk használni a fülest, azt benyomva léptethetjük párosító módba az AirPodsot. Apple cuccoknál, amint párosítottuk eggyel, automatikusan beszívja a fiókunkba a füles adatait és csatlakozni fog ahhoz az iPhone-hoz, órához, tablethez vagy Mac géphez, ahova be vagyunk jelentkezve.

Balra a zajszűrős, jobbra a sima AirPods 4
Balra a zajszűrős, jobbra a sima AirPods 4 [+]

A fülhallgatók az AirPods 3 által bevezetett dizájnt kisebb fejjel és szárral viszik tovább, a mikrofonok és az érzékelők elrendezése viszont kicsit más az ANC-s modellen. Pont annyira, hogy csak akkor tűnjön fel, ha egymás mellé kerül a kettő. De mindkét modellben két-két nyalábformáló mikrofon van a beszélgetésekhez, mindkét verzió IP54-es, mindkettőben van közelségérzékelő és felismerik a viselést. Mindkettőben van gyorsulásmérő beszédhang és mozgás érzékeléséhez, így mindkettő AirPods 4 képes rá, hogy fejünk megrázásával reagáljon Sirinek vagy értesítésekre, emellett mindkettő képes a fejkövető térhangzásra. A szárakon nyomásérzékelő az irányításhoz, de meg a “Hey, Siri!” hangparancs érzékelése is megy nekik szorítás nélkül.


[+]

Mindkét modellben van nyomáskiegyenlítő szellőzőrendszer és papíron ugyanaz a hardver is a H2 chippel, a dinamikus hangsugárzóval és az erősítővel. Az ANC-s modell viszont képes az aktív zajszűrésre, ennek adaptív irányítására, illetve hangátengedésre és a beszédhangok izolálására átengedő módban. Valamint az ANC-s modell képes felismerni, ha megszólalunk és automatikusan kapcsolni a hangátengedő módot ilyen esetben.


[+]

Az egy méret mindenkinek megközelítést követi az Apple most is, tehát az AirPods 4 ugyanúgy a fülkagylóban ül a hallójárat felé néző hangsugárzóval, mint a korábbi modellek. Nincs az AirPods Próhoz hasonló cserélhető gumiharang, így az illeszkedés nem módosítható gyárilag. Számomra a bal tökéletesen passzolt, de ahogy a Galaxy Buds3 esetén, így a jobb füles itt sem volt perfekt, mert a jobb fülem kicsit nagyobb a balnál. A súlyelosztása egyébként jó az AirPodsnak, nem akar kiesni az ember füléből, ha nem mozgunk aktívan, de futni vagy bringázni én már nem mernék ezekben.


[+]

Az irányítás a szárak nyomásérzékeny felülete segítségével könnyű, viszont az Apple nem ad lehetőséget arra, hogy az alapértelmezett funkciókat (szünet, léptetés, hívás fogadása, elutasítása) átállítsuk. Ráadásul csak a saját eszközeiken lehet a fülhallgatóra vonatkozó beállításokat eszközölni, ott mondjuk a rendszerbeállításokban legfölülre ugrik a csatlakoztatott fülhallgató, így könnyen megtalálható. A gyorskapcsolók között pedig a vezérlőközpontban variálható a hangátengedés, sztereó hangosítás vagy az aktív zajszűrés is a modelltől függően.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.