Hirdetés

Külső, kezelés, üzemidő

Megfosztották a Huawei-t a mobilpiaci elsőség kapujában a nemzetközi sikerektől? Annyi baj legyen: ráfeküdt a gyártó a hajlítható telefonokra és a viselhető kütyükre, és az IDC felmérése szerint az első negyedévben az előbbi, a másodikban az utóbbi témakörben lett meg a piaci elsőség az Apple, Samsung, Xiaomi kellékeket megelőzve. Kína Huawei lázban ég, és olyan remek ár/érték arányú modellekkel, mint az itthon is kapható Watch Fit 3, érthető a népszerűség, de azért a fókusz a drága, kerek és mutatós Watch és Watch GT szériákon van, az ultraprémium Watch Ultimate-tel megfűszerezve. Barcelonában kapott premiert a Watch GT 5 41 és 46 mm, illetve Watch GT 5 Pro 42 és 46 mm-es méretekben, és a sokszínű kivitel határozza meg az árakat.

A titánházas Watch GT 5 Pro 46 mm a fekete és kék Watch GT 5 46 által közrefogva
A titánházas Watch GT 5 Pro 46 mm a fekete és kék Watch GT 5 46 által közrefogva [+]

100 ezer forint környékén mozog a fekete, barna és kék Watch GT 5 41 és 46 mm fluoroelasztomer pánttal, illetve a fehér GT 5 41 mm bőrszíjjal. A barna és fekete GT 5 46 mm bőrszíjjal, valamint a GT 5 41 mm milánói pánttal 110 ezer forintba kerül. A GT 5 Pro 140 ezer forinton nyit 46 mm-en, fekete titánkerettel és fluoroelasztomer pánttal, 180 ezerbe kerül a 42 mm-es fehér Pro kerámiakerettel és fluoroelasztomer pánttal, 240 ezerbe a fehér kerámia kerettel és kerámia pánttal, végül 200 ezerbe a GT 5 Pro 46 mm titánkerettel és titánpánttal. Tesztre ez utóbbi érkezett, de tudom mutatni a fekete és kék GT 5 46 mm-t is mellette.


[+]

Kétségtelenül főszereplőnk néz ki a legjobban, de az egész szériának remekül áll a nyolcszögletű kivitel. Azért a titánszíjat én lecseréltem 22 mm-en saját szilikonpántra, egyfelől azért, mert a láncszemeket a csuklókerülethez igazítva kivenni és visszatenni roppant nagy macera, vele együtt az 53 grammos óra pedig 95,8 grammot nyom(!), amit nem jelöl a termékoldal. Másfelől bele szokott akadni a fémszíj réseibe karszőrzetem, ami nem igazán esik jól.


[+]

Az óra 46,3 x 46,3 x 10,9 hivatalos mm-en masszív, én pedig magasságban 54,5, szenzorpúppal pedig 13 mm-t mértem, szóval a nagyobbik GT 5 Pro határozottan férfikarra illik, ha létezik hatalmasabb óra is a piacon (pl. Fenix 8 51 mm). Azt viszont nehéz elképzelni, hogy az IP69 és 5 ATM védelemmel ellátott, 40 méterig búvárkodásra is alkalmas széria egykönnyen megsérülne: a titánváz, a 42 mm-es kerámiaváltozat és az edzett védőüveg is karcálló nanoréteget kapott, a perem mondjuk nem emelkedik a kijelző fölé.


[+]

Hátul a Huawei TruSense pulzoximéteres szenzormodulja és fitnesztechnológiai rendszere dolgozik újrarendezett LED-ekkel a pontosabb pulzus- és véroxigén követésért. Adott továbbá az elektróda az alsó gombba építve az EKG és az artériás érfali merevség mérésére, ez a Huawei kellék vérnyomásmérőt viszont nem kapott, csak a Watch D2. Megvan az alti-barométer, a mélységszenzor, a giroszkóp, a gyorsulásmérő, az iránytű, a fénymérő, a hőmérő és az NFC, errefelé az órafizetés viszont nem opció.


[+]

Új műholdvevőjének a Huawei a napraforgó rendszer fantázianevet találta ki, és két csatornán operál (GPS, Galileo, GLONASS, BeiDou, QZSS). Adatkapcsolat szintjén csak a Bluetooth adott, eSIM és WiFi nincs, de azért működőképes csendes szobában a mobilhívás fogadása a közép hangerejű hangszóróval és mikrofonnal. Az előbbi csipogni, zenélni és edzésadatot beolvasni is tud, ha viszont néma működésre váltunk, erős módban is közepes erejű rezgőmotorral kell beérni, ami nekem épp megfelelő volt.


[+]

Egy dolog a szívós, prémium ház, ám mégis csak a kijelzőn van a lényeg: az 1,43” és 466 pixel átmérőjű AMOLED panel jókora, tűéles és kirobbanó színekkel könnyíti meg az adatok leolvasását. Más kérdés, hogy a Watch 4 Próhoz hasonlóan a GT 5 Pro sem tartozik a legfényesebb okosórák közé: a Watch 3 Pro és a legtöbb amoledes Garmin is világosabb, hiába húzom 100%-ra a kézi maximumot vagy lépek napfény alá. Bár kint minden leolvasható a GT 5 Próról, mivel a Harmony OS 5.0 bevezetett pár szürke és színes hátteret a fehér feliratok mögé, kisebb kontraszttal nehezebb lett az olvashatóság a tökéletesnél.


[+]

Viszont elég jó az érintési érzékelés arra, hogy Androidon, bizonyos üzenőalkalmazások értesítéseire billentyűzetes választ adjunk (magyar klaviatúra nélkül), ahogy precízen lehet görgetni a koronával is. Azért nekem hiányzik a Garminok öt gombja és végtelen gyorsfunkciója, de jól kezelhető a GT 5 a két billentyűvel és érintőképernyővel. A doboz az óra és a leírás mellett csak Type-C végű, rögzített kábelű töltőt tartalmaz, a teljes etetés egy óra alatt megvan. A Huawei visszafogott használattal 14, gyakran nyomogatva 9, mindig aktív kijelzővel pedig 5 napos használatot ígér 46 mm-en, ami 7-5-3 napra változik 42 mm-en.


[+]

Nálam tíznapos üzemidő állt be ezalatt 2-3 GPS edzéssel és mindig aktív kijelző nélkül – sok műholdas mozgással és egy kis zenehallgatással még mindig kiváló 7-8 nappal számolhatunk. Amúgy a zenéket a telóról, Bluetoothon és pár perc türelemmel dobhatjuk át (vagy a mobil lejátszóját kezelhetjük), a Huawei és szoftvere viszont valamiért hallgat a szabadon elérhető tárterületről. A GT 5 Pro nem teljes értékű okosóra (ami 1-2 napos töltéssel jár), inkább a prémium külsőre és az alaptudás színvonalas teljesítésére fókuszál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.