Sokan dolgoznak notebookon, akár otthon, akár utazás közben, és alighanem sokan felfedezték már, hogy bármennyit is fejlődtek ezek a hordozható számítógépek az évek során, ergonómiában mégsem nyújtják azt, amit a klasszikus asztali PC tud a teljes méretű billentyűzettel, egérrel és persze egy nagyméretű képernyővel. Az első kettőre persze születtek már különböző megoldások, de a képmérettel nehéz volt mit kezdeni. Az elmúlt években azonban a paneltechnológia területén elért fejlődésnek köszönhetően megjelent egy új termékkategória, a hordozható monitoroké, melyek kis méretükkel, tömegükkel és alacsony fogyasztásukkal remek kiegészítők lehetnek utazás közben, a kertben vagy akár az otthoni irodában is.

Közös jellemzőjük ezeknek az eszközöknek, hogy a noteszgépekhez hasonló mérettel és általában bőven 1 kg alatti tömeggel rendelkeznek. Bemenetként elsősorban Type-C konnektorokat kínálnak, természetesen DP-Alt üzemmóddal, és ezen a módon külső tápegységtől távol akár a notebookról vagy egy powerbankról is üzemeltethetők. A felvett teljesítmény rendszerint legfeljebb 15 watt, tehát egy átlagos USB-PD interfész már elég nekik.

Az ilyen modern, hordozható monitorok piacán az egyik legrégebbi szereplő az ASUS, aki, bármilyen hihetetlen is, már 2015 elején bemutatta az MB168B+-t, ami egy USB 3.0 csatlakozón át meghajtható, 15,6”-es Full HD TN panelre épülő, 800 grammos kijelző. Az azóta eltelt közel tíz évben elég sokat fejlesztettek a termékkategórián, a TN technológiát felváltotta az IPS és az OLED, többnyire nőtt a felbontás, a klasszikus USB helyére pedig a sokoldalúbb Type-C interfész lépett. A lehetőségekkel együtt a portfólió is nőtt, így mostanra a cég kínálatában már több ilyen hordozható képernyőt is találunk, melyek különböző igények kielégítésére specializálódtak.


ASUS ZenScreen MB166CR [+]

A maximális hordozhatóságot előtérbe helyezőknek például ott van a ZenScreen MB166CR, mely önmagában mindössze 780 gramm tömegű és 360 x 226 x 12 mm-es. A 15,6”-es, Full HD felbontású IPS panel tükröződéscsökkentő bevonatot kapott, és 250 cd/m² maximális fénysűrűséget, 800:1 kontrasztarányt, illetve 60 Hz-es frissítést kínál. Működés közben fogyasztása mindössze 5,24 watt, így akkor is nyugodtan használhatjuk notebookunkról, ha az sincs tápegységhez csatlakoztatva, mert nem fogja jelentősen csökkenteni az üzemidőt. A képernyő hátoldalán egy standard állványmenetes foglalatot találunk, ebbe csavarható be a mellékelt támaszték, melynek segítségével egyszerűen felállítható fekvő és portré helyzetben is. Egyetlen Type-C interfésszel és védőtokkal rendelkezik, működési jellemzői pedig az ASUS megszokott DisplayWidget Center szoftverével állíthatók be.

A felsőbb kategóriát és az OLED kínálta előnyöket keresőknek ajánlható a ZenScreen OLED MQ16AH, egy sokoldalú, kreatív feladatokhoz és játékhoz is megfelelő, 15,6”-es OLED panelre épülő termék. A játékosokat az 1 ms-es válaszidő hozhatja lázba, míg a professzionális felhasználók számára a készülék a normál üzemben 360 cd/m²-es, HDR esetben pedig 400 cd/m²-es maximális fénysűrűséggel, a technológiából adódó végtelen kontraszttal és a DCI-P3 színtér teljes lefedésével lehet érdekes. Mindezek mellé kiváló színhűséget (delta E < 2) is kapunk, és nem hiányzik a HDR10 támogatása sem.


ASUS ZenScreen OLED MQ16AH [+]

A 15,6”-es képátlón 1920×1080 pixeles felbontást kínáló panel sokoldalúan csatlakoztatható, három Type-C interfész mellett egy mini HDMI bemenetet is kínál. Fogyasztása magasabb, mint az MB166CR-nek, 15 wattos tápellátást igényel, de ez ma már elég könnyen biztosítható (a Thunderbolt 4 portok esetében ez például adott), és pár órát egy notebookról vagy közepes powerbankról is nyugodtan használhatjuk azok teljes lemerülésének veszélye nélkül. Hogy az energiafogyasztást minimalizálják, az ASUS egy közelségérzékelővel is felszerelte a kijelzőt, mely, ha éppen senki sincs a közelében, kikapcsolja azt.

Az MQ16AH tartozéka egy „okos borító” is, mely egyrészt állványként is funkcionál, másrészt védi a kijelzőt a sérüléstől. A jó hordozhatóságot a tok nélküli 650 grammos tömeg, illetve 359 x 226 x 9 mm-es méret biztosítja.


ASUS ProArt Display PA169CDV [+]

Míg az MQ16AH egy sokoldalú, általánosan használható képernyő, addig a ProArt Display PA169CDV egy ízig-vérig profi munkaeszköz, 15,6”-es, tükröződésmentes bevonattal ellátott, UHD felbontású IPS panellel. A kijelző használható tízujjas érintőképernyőként és Wacom digitalizáló táblaként is (a tartozékok között ott az ehhez szükséges, Wacom EMR kompatibilis toll is). A készülék maximális fénysűrűsége 450 cd/m², mely HDR üzemben 500 cd/m²-re növekedhet, és 100%-os sRGB és Rec.709 színteret, illetve a gyári kalibrációnak köszönhetően delta E < 2 színhűséget ígér.

A PA169CDV hátoldalán egy kihajtható támasz kínál többféle elhelyezési pozíciót, a tartozékok között pedig egy védőtok is megtalálható. Csatlakozókból egy Type-C és egy HDMI került rá, az előbbin keresztül biztosítható a tápellátás is, mely nem igényel 15 wattnál nagyobb teljesítményt. A beállítási opciók a cég „nagy” monitoraihoz hasonlóan teljesek, kapunk előre definiált profilokat sRGB, Adobe RGB, DCI-P3, illetve a többi gyakran használt színtérhez, konfigurálhatunk egyedi színhőmérsékletet, gammát és a szórakozáshoz még hangszórót is.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.