A Biostar berkeiben talán valamilyen alkolholtartalmú nedűt abuzálnak, hiszen egy 7 éves chipdizájnhoz – pontosabban annak egy évvel fiatalabb változatához – nyúltak, mikor a VGA kínálatuk belépőszintjének bővítésén tanakodtak. Ennek eredményeként igyekszik visszafurakodni az üzletek polcaira a 2018-ban megjelent, GCN 4 architektúrás Polaris 20 XL GPU-val szerelt Radeon RX 580 White, ami ráadásul a teljes 2304 helyett csak 2048 darab shader részelemmel rendelkezik, tehát a költségek megvágása (netán a felhalmozott készletek kiszórása) eléggé központi szerepet kapott a tervezésekor.

Hirdetés

Az egyetlen 6+2 tűs PCI Express tápdugasszal hajtott, 256 bites megoldás GPU-jának Boost frekvenciáját egyelőre nem említik, bár valószínűleg a sztenderd 1284 MHz-es értékről beszélhetünk. A kétventilátoros, fehér burkolatba öltöztetett alumíniumblokk két hővezető csővel jön, és támogatja a félpasszív működést, azonban a nyomtatott áramköri lap feketén hagyása kihagyott ziccer lehet, ha már a „letisztult külcsínt” szóba hozzuk a sajtóanyagban. Az I/O kereten egyébként három videokimenet, két DisplayPort és egy HDMI konnektor állomásozik.


[+]

A x16-os PCI Express 3.0 csatolóval dolgozó, kétslotos vezérlőt „1080p-s kiválóság”, illetve „remek választás” szlogenekkel marketingelik a hobbijátékosok és tartalomfogyasztók számára, de azt elfelejtik hozzátenni, hogy az előbbi célcsoport jobban teszi, ha kortárs AA címekben nem támaszt komolyabb reményeket a felhőtlen játék felé (sőt, igazából ennek az ellenkezőjét sugallják). Ebből kifolyólag kissé halottnak a csók esete a 8 GB GDDR5 memória használata, mivel ahol már tényleg szükség volna ennyi (vagy több) VRAM-ra, ott jó eséllyel a nyers számítási kapacitás vérzik majd el.

Félreértés ne essék, a kártya még manapság is kellemes tartalékokkal bír, ha régebbi játékokkal nyomulunk (a mi masinánkban ugyancsak efféle szerzet van), videozáshoz és böngészéshez pedig egyenesen túllő a célon, de nehezen tudjuk elképzelni, hogy a gyártó vonzó árat fog virítani, tekintve, hogy a 2304 Stream processzoros Radeon RX 580-asok jellemzően 15-20 000 forint közötti összegért cserélnek gazdát hardveraprón.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.