Az már nyílt titoknak számít, hogy még idén befut az Intel új asztali processzorsorozata, amely az Arrow Lake-S kódnevet viseli. Ez teljesen friss platform, vagyis más alaplapokat is követel, mint az eddigiek, de ez megszokott lépésnek számít, ha jön új foglalat.

Hirdetés

A kérdés manapság inkább csak az volt, hogy az Intel most is engedi-e az alaplapgyártóknak, hogy szabadon paraméterezzék a BIOS-okat, ahogy az előző generációknál, vagy tanulva a Vmin Shift Instability nevű gondból, inkább komolyabb lépéseket alkalmaznak. A legfrissebb adatok szerint az Intel nem pusztán rövid pórázra fogja a partnereit, hanem nagyon komoly előírásokat követel majd meg tőlük.

A végeredményt tekintve kötelező lesz az úgynevezett default profilt alkalmaznia mindenkinek, tehát bármit is vásárol a felhasználó, biztosan ugyanazokat a BIOS paramétereket fogja betölteni az adott alaplap. Az Intel előírásai szerint ezt egyetlen partner sem szegheti meg, ugyanakkor azt a Santa Clara-i óriáscég nem tiltja meg, hogy a default profil mellett alkalmazzanak majd más, úgynevezett tuningprofilokat a cégek.

Eddig ez nem annyira különbözik attól, amit a Raptor Lake esetében láttunk a nyáron bevezetett új szabályokat tekintve. Információink szerint ugyanakkor az Arrow Lake-S tartalmazni fog egy kisebb hardverelemet, ami arra szolgál, hogy az Intel egy esetleges garanciális panasznál ellenőrizhesse, hogy a felhasználó milyen kritikus paramétereket állított be. Úgy tudjuk, hogy itt nem feltétlenül az egyes alaplapi tuningprofilok alkalmazásáról van szó, azokat nem is jegyzi majd meg a rendszer, de az egyedi paraméterezésnek számító feszültségemelésre és csökkentésre tett kísérleteket igen. Tehát alapvetően a jövőben is szabad az órajelet módosítani, az esetek jó részében erről nem lesz tudomása a gyártóknak, viszont a feszültségmódosításokról lejegyez majd információkat a CPU, történjen az pozitív vagy negatív irányban.

Ez azért lehet nagyon fontos az Intelnek, mert a jelenlegi gondot is leginkább az okozza, hogy nem jó feszültségtartományban működtek az instabillá váló processzorok. A tartományt most jól belőtte a cég, és ezt a jövőben is meg tudják tenni, de ha ettől a vásárló eltérne, akkor az esetlegesen problémás lehet. Fontossá válhatott tehát figyelembe venni, hogy következmények nélkül ne nagyon piszkáljon olyan, zömében feszültségértékekre vonatkozó beállításokat az ügyfél, amikre nincs igazán rálátása, még akkor sem, ha ezek paraméterezése elérhető lesz az alaplapokban az extrém tuningrekordok megcélzása miatt. Az átlagfelhasználók számára alapvetően jobb, ha inkább olyan dolgokra figyelnek, amelyekkel nem igazán tudnak kárt tenni a rendszerben, miközben megkapják a tuning örömét, a feszültségmenedzsmentet pedig majd elvégzi az alaplap.

Érdekesség, hogy bizonyos alaplapgyártók a teljesítményt növelő tuningprofilok mellett készülnek amolyan energiatakarékos profillal is, ami gyakorlatilag a fogyasztást csökkenti bizonyos mértékű teljesítmény beáldozása mellett. Ez valószínűleg abból eredhet, hogy azok a felhasználók is örömüket leljék az új platformban, akik leginkább fogyasztáscsökkentésre használják a tuningot, így zömében a feszültségértékekhez nyúlnak hozzá.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.