Az AMD bejelentette, hogy új képességekkel vértezi vel a Ryzen AI 300 sorozatú SoC APU-kat, amelyek az IGP működését befolyásolják, és egyben gyorsítják. Az egyik ilyen fejlesztés a már korábban leleplezett, Fluid Motion Frames technika második iterációja, amelyet sikerült annyira feljavítani, hogy egy combosabb IGP-n is üzemképes legyen. Ez egyfajta trükkös megközelítése a teljesítmény növelésének, hiszen, így a hardver nem csak számolt, hanem generált képkockákat is küldhet a kijelző felé.


[+]

Túl sok dologban ez nem különbözik az eddigiektől, tehát a meghajtóoldali képgenerálás az IGP-n is pont úgy fog működni, ahogy egy dedikált GPU-n, így érdemes a másik fejlesztésre összpontosítani. Ennek a neve VGM, azaz Variable Graphics Memory.

Hirdetés

A technika arra reflektál, hogy még ma is viszonylag sok játék úgy van megírva, hogy fixen ellenőrizze a grafikai munkára kijelölt erőforrás memóriáját. Ez a legtöbb esetben egy IGP-nél 512 MB, és az AMD is ezt a formulát követi, hiszen a mai modern rendszerchipek már egységes memóriát használnak. Effektíve dedikál memóriát csak nagyon alapvető funkciókhoz igényelnek, amihez az említett 512 MB-os keret elég is szokott lenni. Ha azonban egy alkalmazás ezt nem szereti, akkor ugyan fut a hardveren, meglátszik a program működésén, hogy nem érzi jól magát az egységes memória mellett.

A VGM gyakorlatilag erre a gondra reflektál, ugyanis a meghajtó oldalán kijelölhető két beállítás, amelyek által minimum 8 GB-nyi dedikált memóriát kaphat az IGP. Ebben a módban a rendszer nagyjából emulálja egy dedikált GPU működését, és a felhasználók dönthetnek arról, hogy mennyi rendszermemóriát szánnak erre. A két beállítás közül a medium 8 GB-nyi területet foglal le, míg a high többet, de az AMD azt javasolja, hogy a processzor számára maradjon minimum 16 GB-nyi kapacitás.

[+]

A vállalat szerint az Fluid Motion Frames 2 és a Variable Graphics Memory együtt működik kiemelkedően jól, és a cég a különbséget össze is hasonlította egy 28 wattos TDP keretre paraméterezett Ryzen AI 9 HX 370-es SoC APU-n.

A friss, technikai előzetesnek számító AMD Software-t már elérhetik a Ryzen AI 300-as sorozatú rendszerrel rendelkező felhasználók, az új képességek pedig hamarosan részei lesznek a mainline meghajtóknak.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.