Az Intel váratlanul bejelentette, hogy nem vetik be az elméletben kész 20A nevű, 5 nm-es osztályú, GAAFET-et úgynevezett RibbonFET implementációval bevezető node-ot. Ez a vállalat egyik legfontosabb fejlesztése volt az elmúlt időszakban, hiszen új tranzisztorstruktúrát kínált volna, de az óriáscégen belül inkább úgy döntöttek, hogy a továbbfejlesztésnek számító 18A node optimális megvalósítására törekednek.

Hirdetés

A változással rengeteg pénzt takarítanak meg, hiszen így nem kell több erőforrást ölni az Intel 20A node-ba, ráadásul ez a gyártósorok szempontjából sem jár hátrányokkal, mivel ezek vihetők tovább a 18A node-hoz, nyilván némileg másképp kalibrálva.

Az Intel egyébként a 20A node-ot az Arrow Lake kódnevű dizájnnal használta volna, méghozzá a CPU Tile nevű chipleten, ugyanakkor ezzel a bejelentéssel kiderült, hogy a szóban forgó lapka a TSMC-nél készül. Az egy érdekes kérdés, hogy ezt mikortól tudta a cég. Egy ilyen váltáshoz nagyjából másfél, de inkább két év szükséges, tehát egy ponton esélyes, hogy úgy hirdetik az Arrow Lake-et az Intel 20A node-on, hogy nem voltak biztosak abban, hogy a dizájn tömeggyártásra alkalmas lesz a megadott adatok alapján.

A fentiekkel önmagában nem lenne gond, hiszen készült tartalékterv, de az amúgy is mélybe zuhant befektetői bizalomnak nem kedvez, elvégre egy olyan projekttel van, illetve most már csak volt gond, amire rengeteg befektető számíthatott, és a problémák az utolsó utáni pillanatban derültek csak ki a nagyvilág számára.

Az Intel 18A node-ot egyébként a cég az év végére tömeggyártásra alkalmassá akarja tenni, hogy a következő esztendőben érkezhessenek rá a saját, illetve a partnerek által tervezett lapkák. Pat Gelsinger, az Intel elnök-vezérigazgatója annyit mondott az eljárásról, hogy a d0 hibaarány egyelőre 0,4-es, ami annyira azért nem rossz egy még fejlesztés alatt álló gyártástechnológiától. A Reuters friss riportja szerint ugyanakkor az Intel 18A node iránt érdeklődő Broadcom nem elégedett a tapasztaltakkal, egyelőre nem tartják tömeggyártásra alkalmasnak az új eljárást.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.