Bevezető, specifikációk

A Kingston a Computexen még Kenting Bay álnéven mutogatta nemrég piacra dobott, leginkább kedvező ár/érték arányúnak elképzelt SSD-jét, az NV3-at, mely 512 GB-tól egészen 4 TB-ig terjedő kapacitással vásárolható meg, és a PCIe 4.0 x4 interfészt kihasználva a rossznak egyáltalán nem nevezhető 6000 MB/s szekvenciális olvasást és 5000 MB/sec írási sebességet tűzi ki maga elé célul. Ebből az SSD-ből próbáltuk most ki a 2 TB-os változatot

Amikor a Kingston belefogott az NV3 tervezésébe, elsődleges szempontként a már említett, lehető legjobb ár/érték arány elérését célozták meg, ami azt jelenti, hogy például a sebességet növelő extrák esetében kell majd kompromisszumot kötnünk. Hogy ezek a valóságban mennyire jelentkeznek, az kiderül a tesztből – illetve a vásárlónál, hiszen például a DRAM cache hiánya egy általános, otthoni célokra használt, tehát böngészőt, irodai programokat futtató PC-ben nem fog feltűnni senkinek.

Hirdetés

Az SSD építéséhez felhasznált komponenseket a gyártó nem veri nagydobra, a NAND chipeket és vezérlőt is egy matrica burkolja. Ha ezt eltávolítjuk (vagy a megfelelő szoftvert használjuk), akkor azért megtudhatjuk, hogy a kontroller a Silicon Motion középkategóriás terméke, az SM2268XT. Ez egy 12 nm-es csíkszélességgel készülő termék két ARM R8 maggal, ami 4 csatornát kínál a NAND-okkal történő kommunikációhoz, melyek mindegyike elméletileg 3200 MT/s teljesítményű. A kedvező árért cserébe a DRAM támogatásról le kell mondanunk, cserébe marad a HMB, ami a rendszermemória használatát jelenti. A hivatalos specifikációk szerint az SM2268XT 7400/6500 MB/s szekvenciális olvasási/írási elérést kínál, tehát a Kingston által vállalt 6000/5000 MB/s még bőven a lehetőségek határán belül mozog.


[+]

A kontroller mellett a másik fő komponens a flashmemória, melyet a Kingston saját nevére szitáz át, de a vezérlőhöz tartozó szoftver a Toshibától származó, 162 rétegű BiCS6-os QLC NAND-okként azonosítja őket. A QLC használata nagy adatsűrűséget tesz lehetővé, viszont az élettartam szempontjából hátrányt jelent, ami érezhető a 640 TBW-ben megadott terhelhetőségen (az ekkora kapacitású 2 TB-os TLC-s SSD-k ennek általában közel kétszeresét szokták tudni), illetve a három éves garancián. Ez ismét olyasmi, ami az átlagos felhasználót valószínűleg kevésbé zavarja majd, a 640 TB-nyi írás elég sok ahhoz, hogy évekig nyugodtan használhassa PC-jében.


[+]

Fontos megjegyeznünk azonban, hogy a Kingston „nem garantálja” ezt az SM2268XT+BiCS6 párosítást, hanem fenntartja magának a lehetsőséget arra, hogy az NV3 életciklusa során ezen változtasson, amennyiben egy ugyanezt a teljesítményt kínáló, de olcsóbb/elérhetőbb/bármi más szempontból kedvezőbb páros bukkan fel, akkor válthatnak. Ez nem meglepő vagy egyedi az olcsóbb SSD-k esetén, hiszen lehet, hogy ezek évekig a cégek portfóliójában maradnak, miközben a kontrollerek fejlesztési lépései más ütemben haladnak előre (az NV2 például 2022 októberében jelent meg, az SM2268XT 2023 februárjában, három évvel az előd SM2267XT után). Tehát ettől önmagában nem kell megijedni, de előfordulhat, hogy két év múlva már egy másik vezérlővel kapjuk az NV3-at.

Specifikációk
Kingston NV3500 GB1 TB2 TB4 TB
KontrollerSilicon Motion SM2268XT
Flash chipToshiba 162L BiCS6 QLC NAND
SLC cachingVan
DRAMNincs
CsatolófelületPCIe 4.0 x4, NVMe 1.4
SzabványM.2-2280
Max. szekvenciális olvasás/írásmax. 5000/3000 MB/smax. 6000/4000 MB/smax. 6000/5000 MB/s
Hardveres titkosításNincs
Max. írásmennyiség (TBW)1603206401280
Fogyasztás (írás közben, gyári maximum érték)nincs adat
Tömegkb. 7 g
Termék weboldalaKingston NV3
Garancia3 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.