A tegnapi napon írtunk arról, hogy bivaly IGP-vel GPU-mentesítené a legtöbb notebookot az Intel, ezzel követve az AMD-t az erős IGP-t felvonultató versenyben. Úgy tűnhet, hogy itt egyedül az NVIDIA járhat rosszul, hiszen ha középkategória tetejéig lefedik IGP-vel a kínálatot, akkor a notebookok zöme jöhet dedikált GPU nélkül.

Hirdetés

Az ODM-ektől ugyanakkor megtudtuk, hogy ez az NVIDIA-t nem fogja váratlanul érinteni, ugyanis régóta készülnek arra, hogy bekövetkezik egy ilyen jellegű integráció, hiszen manapság kifizetődővé vált 256 bites memóriabuszt használni egy prémium notebookdizájnban, ami nyilván segíti az IGP-k előretörését.

Bár a dedikált GPU-kat a változás kellemetlenül fogja érinteni, elvégre ezekre nincs szükség, ha egy IGP hozza a velük megegyező teljesítményszintet, viszont a MediaTek partnerekét az NVIDIA olyan IGP-dizájnokat kínálna, amelyek hasonló memóriakonfigurációt használnak. Ergo valójában az NVIDIA is versenyzik majd tovább a szegmensen belül, csak nem Intel és AMD processzorokat használnak társként.

Arról nincs adat, hogy a MediaTek milyen rendszerchippel készül, de az biztos, hogy ARM magokról van szó, valószínűleg a klasszikus gyári verziókról, amelyekkel igazából nincs is gond. A közös fejlesztéshez gyakorlatilag mindent a MediaTek biztosítana, az NVIDIA kizárólag a grafikus alrendszert licencelné. Ez is egy logikus lépés, hiszen mindkét cég azt adná a közösbe, amihez jobban értenek.

Az efféle Halo jellegű dizájn ugyanakkor még javában készül, mindenképpen az AMD-től és az Inteltől jönnek hamarabb a saját megoldások, de 2027-ben az NVIDIA is beszállhat. Érdekes ugyanakkor, hogy a Qualcomm felől hasonló koncepcióról nem hallani.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.