Corsair K70 MAX

Folytatjuk a rapid trigger billentyűzeteket bemutató cikksorozatunkat, melynek első részében részletesen ismertettük a technológiát, illetve teszteltük az Endgame Gear KB65HE, a Keychron Q1 HE, a Redragon FIZZ K617, illetve a Wooting 60HE+ modellt, jelen cikkünkben pedig a Corsair K70 MAX és a SteelSeries Apex Pro TKL (2023) billentyűzet kerül sorra. Mindkettő tavalyi modell, és megjelenésükkor még nem támogatták a rapid triggert, a funkciót csak pár hónappal később kapták meg, a beállítási lehetőségek pedig azt követően is finomodtak, úgyhogy ebből a szempontból nem kései tesztünk időzítése. A tervünk egyébként az volt, hogy a Wooting 80HE-vel is ebben a cikkben foglalkozunk, de csúszás lépett fel a gyártásánál, úgyhogy a tesztpéldányt csak októberben kapjuk majd meg.


[+]

A Corsair billentyűzetei közül viszonylag sokat teszteltünk az elmúlt években, úgyhogy a K70 MAX esetében ismerős dizájnelemekkel találkoztunk magán az eszközön, illetve a csomagolásnál is. A cég kínálatában jelenleg ez az egyetlen mágneses kapcsolós megoldás, aminek ismeretében kicsit meglepő, hogy teljes méretű megoldásról van szó: a kompetitív játékosok körében nem ez a legkedveltebb méret, hiszen számukra a numerikus rész gyakorlatilag felesleges, viszont értékes helyet vehet el az egér mozgásteréből.

Hirdetés

A Corsair modelljén kívül mindössze három teljes méretű mágneses kapcsolós billentyűzet létezéséről tudunk: ezek a Keydous NJ98-CP, a SteelSeries Apex Pro, illetve Wooting two HE, de a felsorolt gyártók kínálnak kisebb méretű rapid triggeres klaviatúrákat is. Persze mindez semmit nem von le a K70 MAX értékeiből, hiszen nyilván ennek a méretnek is van piaca, de összességében viszonylag furcsa döntésnek tűnik, hogy a gyártó ezzel az egy modellel próbálja megnyerni az új technológiát használni kívánó játékosok szívét.


[+]

A korábbi Corsair modellek dobozán domináló sárga szín emlékét itt csupán pár felirat őrzi, de az igényesség nem változott. A csomagolás felülete texturált, a billentyűzet képe csillogó, az összhatás kellemes. Oldalt méretes betűkkel szerepel, hogy „press the advantage”, tehát nyomd meg az előnyt, ami alapján az lehetne a benyomásunk, hogy a gyártó pontosan tudja, mekkora előnyt jelent a játékban a rapid trigger, de már évek óta használják ezt a szlogent a hagyományos mechanikus kapcsolós billentyűzeteik dobozán.

Belül a környezettudatós módon papírba, nem pedig műanyagba csomagolt klaviatúra mellett találunk egy nagyjából 1,8 méteres, rendkívül rugalmas, szövetborítású USB Type-A/Type-C kábelt, egy mágnesesen csatlakoztatható csuklótámaszt, egy gombkiszedőt, illetve egy különleges dizájnú Esc és szóköz gombot. Utóbbiak furcsa módon ABS-ből készültek, holott a billentyűzeten lévő kupakok dupla fröccsöntésű PBT-k.


[+]

A mai billentyűzetek kapcsán az összeszerelési minőségről nehéz objektíven írni, hiszen a skála rendkívül nagy, minden kifejezés és jelző annak függvényében értelmezhető, hogy mivel hasonlítjuk össze az aktuális modellt. A Corsair a készre szerelt klaviatúrák esetén mindig is felsőkategóriás gyártónak számított, de az elmúlt években jelentősen változott a piac, rengeteg, korábban nem látott minőségű termék jelent meg. Ennek megfelelően csináltunk egy rövid tesztet: a K70 MAX-ot több olyan ismerésünknek is megmutattuk, akik nem mozognak otthonosan a klaviatúrák világában, ők egytől egyig odáig voltak a minőségétől, többen egyenesen azt mondták, hogy ilyen jól összerakott billentyűzetet még nem láttak. Majd a kezükbe adtuk a Keychron Q1 HE-t, ami a készre szerelt billentyűzetek között az egyik legjobb minőségű: ezen a ponton mindenki nagyon csodálkozott, egyszerűen nem tudták hova rakni a dolgot. Úgyhogy talán az legpontosabb leírás, hogy a mainstream játékos billentyűzetek piacán a Corsair K70 MAX felsőpolcos, de a teljes piacot nézve inkább egy jó minőségű középkategóriás termék.


[+]

Az összeszerelési minőség tehát korrekt: az 1390 grammos tömeg egészségesnek érződik, a ház alsó része (tehát a bottom case) műanyagból készült és finoman áttetsző, a felhasználók által is látható felső borítás (faceplate) viszont már szálcsiszolt alumínium. Kézbe véve nem recseg-ropog, és egyáltalán nem is hajlik, ez a merevség gépelés közben is érzékelhető és nem minden felhasználó által üdvözölendő, nyilván a tray mount kialakításból is adódik. A sima K70-hez képest fejlesztés, hogy itt már két réteg hangtompító szivacs található a házban, a különbség egymás mellett próbálva hallható, de amúgy nem jelentős. A hangra valószínűleg sokkal nagyobb hatása lett volna, ha a gyárban előre megkenik a stabilizátorokat és a kapcsolókat, de ez annak ellenére sem történt meg, hogy a Corsair a korábbi switcheket (pl. MLX Red) pre-lubed hozta forgalomba.


[+]

A nálunk járt modell ANSI kiosztású volt angol feliratozással, valószínűleg azért ezt kaptuk, mert bár létezik ISO változat is, abból nincs angol, csak francia, német és nordic. A már említett, kettős fröccsöntésű PBT kupakok abszolút elnyerték tetszésünket, nagyon kellemes minőségűek és tartósnak tűnnek, felületük pedig enyhén érdes, ami az izzasztó meccsek során körökről és pontokról dönthet. Ha valaki mégis cserélné őket, megteheti, hiszen Cherry keresztszáras kialakításúak.

A kapcsolók – mint említettük – jelenleg csak ebben a modellben érhetők el, és nem hotswappelhetők: a Corsair MGX névre hallgató mágneses megoldásról van szó, ebből adódóan teljesen hangtalanok, 30 gF-es kezdeti erőkifejtést igényelnek, a bottom outputjukhoz 55 gF nyomás szükséges. A teljes billentyűút 4 mm, az érzékelési pontosság 0,1 mm, de csak a 0,4 és 3,6 mm közötti tartományban állítható. A gyártó szerint a kapcsolók élettartama 100 millió leütés, ami rendkívül biztató.

Specifikációk
TípusCorsair K70 MAX
Formátumfull size
Gombok száma105
Készülékházműanyag
Mounttray mount
KapcsolókCorsair MGX (állítható aktuációs pontú, mágneses)
Kapcsolók élettartama100 millió leütés
Rapid Trigger0,4 és 3,6 mm között állítható 0,1 mm-es lépésekben
Platealumínium
Billentyűsapkákkettős fröccsöntésű PBT, fényáteresztő
ÉrzékelésNKRO
Háttérvilágításigen, gombonként címezhető RGB, északi tájolású LED-ek
Belső memória8 MB, legfeljebb 50 darab profil tárolására elég
Kábelleválasztható USB Type-A/Type-C
Mintavételezés8000 Hz
Multimédia-vezérlők, egyéb funkciók5 darab dedikált multimédiás gomb, hangerőállító tekerő
Extrákhárom dedikált gomb különféle funkciókhoz (Windows gomb zár, fényerő, profil), mágnesesen rögzíthető csuklótámasz
Méret (sz x mé x ma)442 x 166 x 39,2 mm
Tömeg1390 gramm
Gyártó honlapjawww.corsair.com
Termék honlapjaCorsair K70 Max
Garancia2 év
Ár72 000 forint

Gombokból kiosztástól függően 104 vagy 105 darab található, ehhez adódik hozzá a 8 darab multimédiás billentyű, melyekből négy darab (számléptetés, megállítás és indítás) a numerikus rész fölé került, a billentyűzet tetején viszont van egy amúgy kifejezetten pofás, műanyaggal borított sáv is, ennek jobb oldalára került a méretes hangerőállító tekerő, a némítógomb, bal oldalra pedig a profilváltó, a háttérvilágítás erősségét állító, valamint a Windows gombot kikapcsoló billentyű. Középen van egy Corsair logó, ami világít is, mellette hat darab visszajelző fény kapott helyet.

Alul jókora gumibakok gondoskodnak arról, hogy a klaviatúra a játék hevében se mozduljon el, vannak továbbá kinyitható támaszok, amelyek 3 helyett 6 vagy 9 fokos szögbe tudják emelni a házat. Alul csatornákat is találunk az egyéb perifériák kábelének elvezetésére; maga az eszköz USB Type-C portot használ, amely a hátsó rész közepén található. Ettől balra van egy versenymód kapcsoló, amely a makrók kikapcsolásával és a háttérvilágítás minimalizálásával csökkenti a bemeneti időt.


Keyboard Inspector [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.