Az AI PC már egy olyan fogalom, amit egy ideje lehet hallani, de valójában kevesen tudnák megmondani, hogy mitől is kaphatja meg egy PC az AI jelzőt. Ezt az sem teszi könnyűvé, hogy a gyártók is folyamatosan félrebeszélnek, amikor kapnak egy ilyen jellegű kérdést.

Amikor AI PC-ről van szó, akkor azon a legtöbben a Copilot+ PC-ket értik. Nem véletlenül, ugyanis a Microsoft ezt nagyon egyszerűen körbe írta még tavasszal, hogy alapjaiban olyan rendszerekről beszélünk, amelyek AI munkafolyamatok feldolgozására lettek tervezve, így többek között képesek futtatni a cég Copilot szolgáltatását. Ehhez 40 TOPS-os teljesítményt meghaladó neuronháló gyorsító, illetve minimum 16 GB-nyi rendszermemória szükséges.

Hirdetés

A redmondi óriáscég véleménye egyértelmű, de valójában inkább a Copilotre hegyezik ki a definíciójukat, mondjuk ezt nem is tagadják, tehát ilyen szempontból tiszta lapokkal játszanak.

A kérdés inkább az, hogy általánosságban véve mi lehet egy AI PC? Nos, a legegyszerűbb definíció erre az lehet, hogy egy olyan rendszer, amely képes valamilyen neuronhálót feldolgozni. Mert tulajdonképpen erről van szó. A problémát az ennyire általános leírásban az jelenti, hogy erre gyakorlatilag akármelyik PC képes, amelynek a memóriájába belefér az adott neuronháló, tehát ilyen szempontból mindegyik, relatíve sok RAM-mal rendelkező PC tekinthető AI PC-nek.

A fentiek miatt felvethetjük, hogy azért a feldolgozás legyen gyors is, mert nem mindegy, hogy mikorra van a kérésünknek eredménye. De hol van az a határ, amit elég gyorsnak tekintünk? Ez már eléggé szubjektív tényező, viszont mindegyik modern PC rendelkezik valamilyen grafikus vezérlővel, amelyek jellemzően hatékonyabban a mátrixszorzásban a központi processzoroknál, tehát a Windows operációs rendszert tekintve megfogalmazhatunk egy olyan általános igényt, amelynek része legalább a DirectML API. Vagyis egy elfogadható AI PC olyan konfigurációnál kezdődik, amelynek van DirectML támogatása, és kellő mennyiségű VRAM-mal rendelkezik a GPU, hogy lokálisan futtassa a kívánt neuronhálót.

Mivel a DirectML-t gyakorlatilag minden compute shadert támogató GPU képes futtatni, így elég sok AI PC van a világon, tehát innentől kezdve csak a VRAM kapacitása a kérdéses, hogy a legtöbb neuronháló futtaható legyen.

A fentiekből látszik, hogy azért is megy ennyire a félrebeszélés az AI PC kapcsán, mert ha csak azt nézzük, hogy elvi szinten mi tekinthető AI PC-nek, akkor gyakorlatilag szinte minden PC az. Ha viszont igénylünk valami minimum teljesítményszintet, akkor annak a meghatározása véleményes, illetve a lassabb gépek a funkcionalitást a kisebb sebesség miatt nem veszítik el.

Az egész kérdést érdemes inkább úgy feltenni, hogy mely gépek számítanak Copilot+ PC-nek, mivel ez egy tényleg meghatározott definíció, a Microsoft egyértelművé tette, hogy mire van szükség a Copilot szolgáltatások futtatásához. A többi tényező igazából maszatolás a fogalmak körül, amivel egy adott gyártó valahogyan ki akarja emelni a saját alternatíváját az amúgy is sok, általánosan AI PC közül.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.