Az IBM a 2024-es Hot Chips alkalmával prezentálta a Telum II és Spyre kódnevű fejlesztéseit, előbbi egy mainframe-ekbe szánt CPU-nak, míg utóbbi egy dedikált AI gyorsítónak számít.

A Telum II a Samsung 5 nm-es HPP node-ján készül, és a 600 mm²-es alapterületébe 43 milliárd tranzisztor került. A fejlesztés nyolc darab, z/Architecture ISA-t támogató, 5,5 GHz-es órajelen üzemelő maggal dolgozik, amelyekhez egy-egy 36 MB-os L2 gyorsítótár tartozik. Valójában azonban a teljes lapkában tíz darab 36 MB-os L2 cache tömb van, és a fennmaradó kettőt az integrált DPU használhatja. Ugyanakkor a gyorsítótárdizájn eléggé rugalmas, tehát ha az egyes részegységek a számukra dedikált L2 cache kapacitását nem használják ki, akkor az virtuális formában átadható máshova. Elméleti szinten így egyetlen mag is kaphat 360 MB-os virtuális, lassabb elérésű L3 cache-t, sőt, 2,8 GB-os virtuális L4 cache-re is lehetőség van, még lassabb eléréssel, ugyanis ilyenkor a rendszermemória egy része is be lesz fogva. A konfigurációs lehetőségek miatt viszonylag jól lehet az adott feladatra szabni a működést.

Hirdetés

[+]

A Telum II-nek része még egy 24 TOPS-os teljesítményt kínáló AI részegység, továbbá az I/O interfészeknek hála akár 32 darab processzorig skálázódó többutas konfigurációk is kreálhatók, és teljes kiépítéssel számolva akár 192 darab PCI Express 5.0-s bővítőkártyát is be lehet vetni a különböző feladatok lefedésére.

Az IBM szerint az egy tokozásra levetített teljesítmény az elődhöz viszonyítva 20%-ot javult, de persze ez függ a futtatott programoktól is, miközben a fogyasztás nagyjából 18%-kal kedvezőbb.


[+]

A fentebb részletezett újdonság mellé érkezik a Spyre kódnevű dedikált AI gyorsító, amely 128 GB-os LPDDR5 szabványú fedélzeti tárat használ, a teljesítménye pedig 300 TOPS feletti. Mindezt 75 wattos fogyasztással biztosítja, PCI Express 5.0-s csatolón keresztül.

A Samsung 5 nm-es LPE node-ján készülő, 330 mm-es kiterjedésű, 26 milliárd tranzisztort tartalmazó a dizájn 32 darab AI feldolgozót alkalmaz, egyenként 2 MB-os scratchpad memóriával. A Telum II társaként a rendszer jól skálázható, a vállalat többutas tesztkonfigurációjában 96 darab Spyre dolgozott, ami összességében 30 POPS-os elméleti teljesítményt jelent.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.