Az AMD az idei Hot Chips alkalmával bővebben beszélt a készülő Versal 2-ről, konkrétabban a második generációs Versal AI Edge sorozatról. Ennek a legfontosabb fejlesztési iránya az integráció, vagyis egy olyan ACAP biztosítása, ami egyetlen nagy lapkába sűrítve kínálja fel az FPGA-t, az AI gyorsítót, a nagy teljesítményű CPU-magokat, illetve az MCU-t. Arról nemrég írtunk, hogy ez a konkurensek számára eléggé kellemetlen lépés, elvégre a Versal 2 így egyszerre négy komponenst vált ki egyetlen tokozáson belül, és utóbbi miatt az érdeklődő cégek nem igazán tudják majd vegyíteni az elérhető alternatívákat.


[+]

A Versal 2 egyik legfontosabb része az AIE-MLv2 nevű AI motor lesz, ami az előző generációhoz viszonyítva akár háromszor jobb hatékonyságot kínál a TOPS/watt mutatót tekintve, emellett a korábban bevezetett Int8 és bfloat16 mellé elérhetővé teszi az FP8, FP16, MX6 és MX9 adattípusokat is, továbbá az egyes AI Engine nevű feldolgozókat kétszer gyorsabb belső adatbusz köti össze lapkán belüli hálózat formájában.

Hirdetés

[+]

Jelentősen javul a processzorrész sebessége is, az előző generációhoz viszonyítva akár tízszeres gyorsulást ígér a cég, továbbá a klasszikus FPGA szerepet ellátó, DSP-vel kiegészített programozható logika is fejlődik.

[+]

A rendszer része még két ISP, egy tartalomkódolásért és dekódolásért felelős VCU, egy utófeldolgozást biztosító VPP, illetve a biztonsági szolgáltatásokat kínáló PMC, ASU, ILC hármas. A dizájn megfelel az ISO 26262-nek, az IEC 61508-nak, valamint az ISO 13849-nek, az egyes részei pedig teljesítik a különböző, funkcionális biztonságot garantáló előírásokat.

[+]

A második generációs Versal AI Edge sorozat többféle konfigurációban lesz rendelhető, így különféle igényeket tud majd lefedni, a kapcsolódó specifikációkat pedig a fenti két kép foglalja össze.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.