Az augusztus vége, szeptember eleje általában az iskolakezdésről szól, és ez egy olyan periódus, melyet nemcsak a diákoknak, illetve szüleiknek érdemes figyelemmel kísérni, hanem mindenkinek, aki új notebook vásárlásán töri a fejét. Ennek oka pedig az, hogy ebben az időszakban a gyártók, forgalmazók szeretnek különböző akciókkal készülni, új termékeket piacra dobni, és általánosságban is a megszokottnál jobban a vásárlók kedvében járni.

Az MSI kínálatából válaszottunk ki pár olyan hordozható számítógépet, melyet nyugodtan ajánlunk nem csak az iskolába visszatérő diákoknak, hanem azoknak is, akik a nyári szabadság után munkájukat szeretnék egy új noteszgéppel gyorsabbá, hatékonyabbá, kényelmesebbé tenni. Ezen felül a gyártó még egy akciós kínálatot is összeállított erre az időszakra, számos modellel és Steam kupon akcióval.

Tanulópadba

Középiskolában, de főleg egyetemen már szinte kötelező a számítógép használata – ha nem is feltétlenül az órákon jegyzetelésre, akkor is otthon, leckeírásra, anyaggyűjtésre, egyáltalán a közösségi életben való részvételre és szórakozásra tökéletes megoldást kínál, és sok esetben jóval hatékonyabb, mint egy okostelefon vagy tablet. Ezekre a célokra persze vehetünk egy nagyon olcsó, tényleg fapados noteszgépet is, de igazából jobban járunk, ha egy kicsit drágább kategória felé nézelődünk, akkor ugyanis egy sok évig és sok mindenre használható eszközt tudunk vásárolni, nem pedig egy olyan modellt, amit aztán egy év múlva már cserélni kell, mert a kinőtt RAM, SSD vagy CPU már nem képes megbirkózni a feladatokkal.


[+]

Ilyen univerzális, sokoldalú ajánlat például az MSI Thin 15 szériája, mely elérhető a ma már viszonylag kedvező árú, de még bőven elég erős, ráadásul Windows 11 kompatibilis (így 2025 októbere után is biztonságosan használható) 12. generációs Intel processzorokkal is. Egész pontosan az erős középkategóriát jelentő Core i5-12450H-val, mely négy E és négy P magot tartalmaz, 4,4 GHz-es Max Turbo frekvenciával rendelkezik, és remekül képes kiszolgálni mind a Thin 15 B12UX-ben található GeForce RTX 2050-et, mind a még inkább játékokra orientált Thin 15 B12VX-ben dolgozó GeForce RTX 4050-et. Ezen alaphardverek mellé két memóriafoglalatba akár 64 GB DDR4 memória is kerülhet, a háttértárakat pedig egy M.2 és egy 2,5”-es fiók képes fogadni. Az IPS képességű panelre épülő kijelző 15,6”-es méretben Full HD felbontást, mellé pedig 144 Hz-es maximális frissítést kínál.


[+]

A Thin termékcsalád neve egyébként a jó hordozhatóságra is utal, melyet az 1,9 kg alatti tömeg és a 22 mm-es vastagság is mutat. A vékony kivitel ellenére a csatlakozókínálat sem rossz, egy Type-C, három Type-A, egy HDMI kivezetés, 3,5 mm-es jack aljzatok és még egy Gigabit Ethernet port is található a gépek oldalain, így vezetékes hálózathoz is csatlakozhatunk a Wi-Fi 6E mellett.


[+]

Ha a hordozhatóság kevésbé, a teljesítmény viszont inkább fontos, akkor a Thinek helyett nézzük meg inkább a Cyborg 15 A13VX-et, melyben 13. generációs Core i7-13620H, és vele egy erősebb GPU, a GeForce RTX 4060 kerülhet. A potensebb alaphardver (mely DDR5 memóriát használ, akár 64 GB méretben) szintén egy 144 Hz-es Full HD panelt hajt meg, és ugyan a 2,5”-es SSD foglalatról le kell mondanunk, de cserébe négyzónás RGB háttérvilágítással is felszerelt billentyűzetet kapunk. A csatlakozók száma egy kicsit kevesebb itt (egy USB Type-A-val), de az Ethernet port ugyanúgy rendelkezésre áll.

Komolyabb feladatokhoz

Egyetemen, főiskolán – különösen mérnöki, természettudományi területen – már gyakori, hogy olyan feladatokat kapunk, melyek nagyobb számítási kapacitást igényelnek. Ezekre is alkalmas lehet a Sword 16 HX B13V vagy a Crosshair 16 HX D14V, melyek közül az első 13., a második pedig 14. generációs Intel processzorra épül. Mindkét modellben a nagyobb fogyasztású, így gyorsabb HX szériából találhatunk Core i7-es modellt (Core i7-13700HX, Core i7-14700HX), melyek mellé akár 96 GB DDR5 memória is kerülhet.


[+]

A grafikai feladatokat mindkét esetben GeForce RTX 4070-re bízhatjuk, mely az előbbinél 115, az utóbbinál viszont már 140 wattos TGP-vel rendelkezet a Dynamic Boost használata esetén (ez az a funkció, ahol terheléstől függően a GPU a CPU-tól „lophat” el wattokat a nagyobb sebességhez). Teljesítményorientált notebookokról lévén szó, itt komoly szerepet kap a hűtés, melyet a Cooler Boost 5 rendszer biztosít hat szellőzőnyílással, öt hővezető csővel és két ventilátorral.

A kijelző mindkét gépcsalád esetében 16”-es képátlóval rendelkezik, a legnagyobb kiépítésben 2560×1600 pixeles felbontást kínál 240 Hz-es frissítéssel kombinálva, de a Sword esetén választható egy 1920×1200 képpontos variáns is, 144 Hz-cel. A csatlakozók között egy Type-C (USB 3.2 Gen 2) és három Type-A, HDMI 2.1 és Ethernet található, a vezeték nélküli hálózati adapter pedig Wi-Fi 6E és Bluetooth 5.3 szabványokkal kompatibilis. A billentyűzet mindkét notebooknál 24 zónás RGB világítást kínál, és a Crosshairnél már a Copilot gomb is felkerült rá.

Kreatív feladatokhoz

Az erős gamer notebookokhoz hasonló felépítéssel rendelkezik egy másik, az utóbbi években gyors terjedésnek indult kategória, melyet a gyártók a „kreatív profiknak” szánnak. Ez a hasonlóság érthető, hiszen erős CPU, illetve a grafikus, videós, mérnöki programok számára fontos erős GPU kerül beléjük, így az alaphardver gyakorlatilag ugyanaz. Ami eltér, az általában a körítés: egyrészt a megcélzott felhasználói kör nem magas fps-re, hanem inkább nagyobb felbontásra vágyik, pontos színekkel, nagy színtérrel, a dizájnt pedig az extremitás helyett inkább elegánsabb irányba viszik el, és a hordozhatóságra is nagyobb hangsúlyt fektetnek

Ebbe a kategóriába tartozik a Stealth 14 AI Studio A1V, amely már Core Ultra processzorokkal (például a Core Ultra 7 155H-val) szerelt, így méltán viseli az AI nevet. A CPU mellé GeForce RTX grafika (legnagyobb kiépítésben a 4070, 90 wattra állított TGP-vel) jár, a kijelző pedig 14 hüvelykes, és ebben a méretben kínál 2560×1600 vagy 2880×1800 pixeles felbontást. Az előbbi panel egy IPS szintű LCD megoldás, 240 Hz-es frissítéssel (tehát még inkább a játékosok felé kacsint), míg az utóbbi egy 120 Hz-es OLED panel, mely a professzionális felhasználók szívét dobogtathatja meg. A memória mérete legfeljebb 96 GB lehet, és egy darab NVMe SSD várja az adatokat.


[+]

A Stealth 14 nem csak egyszerűen egy erőmű, hanem jól hordozható is, ugyanis a 14”-es kijelző és a kis alapterület (316 x 246 mm) mellé 22 mm-es vastagságot, 1,7 kg-os tömeget és 72 Wh-s akkumulátort is kapunk, amivel menet közben is huzamosabb ideig dolgozhatunk. Az erős hardvert a kisméretű testben egy vapor chamberre épülő hűtés tartja kordában.


[+]

Bár a Stealth alapvetően munkagép, azért az MSI nem véletlenül az egyik legnagyobb név a gamer notebookok piacán, így az ilyen irányú érdeklődés kielégítésére is képes. Ennek csak egyik eleme a választható 240 Hz-es kijelző, a másik a gombonkénti RGB világítással rendelkező, SteelSeriestől származó billentyűzet, illetve a kétcsatornás sztereó hangrendszer. A gép oldalain egy TB4, egy USB 3.2 Gen 2-t és DP Alt üzemmódot kínáló Type-C, valamint egy USB 3.2 Gen 1 Type-A port foglal helyett a HDMI és a kombinált 3,5 mm-es jack mellett. Az Ethernet ezúttal lemaradt (ez persze egy Type-C-s dokkolóval könnyedén pótolható), a WLAN adapter viszont már Wi-Fi 7 kompatibilis.

Maximális hordozhatóság

A sort egy különleges megoldással zárjuk, melyet azon játékosoknak lehet ajánlani, akik mindig, mindenhol szeretnének kedvenc programjaikhoz hozzáférni. Ez az MSI Core Ultra 5 135H-ra épülő kézikonzolja, a Claw A1MX, mely Windows 11 Home-ot futtat, és minden Windows alapú játékplatform telepíthető rá, a Steamtől az Epicen át az Xboxig.


[+]

A konzolban a CPU mellett 32 GB memória, NVMe háttértár és egy 7”-es kijelző található, mely Full HD felbontású, 120 Hz-es és mint fő beviteli eszköz, érintésérzékeny is. A játékok irányítását a kontrollereknél megszokott gombok, D-Pad és joyok segítik, van Wi-Fi 7 adapter, microSD kártyaolvasó, 3,5 mm-es kombo-jack, valamint egy TB4 interfész is. Ez utóbbit kihasználva otthon aztán a Clawból egy egész jó kis PC-t is faraghatunk, hiszen egy dokkolóval vagy megfelelő monitorral, na meg egérrel és billentyűzettel kombinálva nagy kijelzőn is tudunk vele dolgozni, netezni, szórakozni.

A Claw A1M mellé különböző dedikált kiegészítők vásárolhatóak, létezik hozzá dokkoló (Ethernettel, HDMI-vel, két Type-A és két Type-C USB-vel). Ez a készülék 100 wattos USB-PD töltést is biztosít, így a konzol sem fog lemerülni használata közben. Kapható még csuklópánt, kemény hordtáska a nagyobb védelemért, és extra karcálló védőfólia is.

Eredeti cikk

Magor Trade
Egyeztető üzlet emberek

Nagykereskedőként, versenyképes árainkkal hozzájárulunk üzleti partnereink sikeréhez és növekedéséhez.